Stef Meeder werd samen met zijn hammondorgel beroemd
- Kor Kegel
- 02-11-2024
- In memoriam
IN MEMORIAM – Zomaar een krantenknipsel: de firma Ben Hakkert presenteert vol trots de vierde langspeler van Stef Meeder in de zaak onderaan de Hoogstraat. Het is maart 1968. Stef Meeder vertolkt live bekende nummers op zijn orgel. Een grandioze plaat, promoot Hakkert.
Stef Meeder heeft dan al landelijke bekendheid. Niet omdat hij in 1965 een eigen muziekwinkel had geopend aan de ’s-Gravelandseweg in Schiedam. Wel omdat hij slim inspeelde op de opkomst van het hammondorgel. Aanvankelijk rukte het elektronische orgel op in de christelijke milieus van de jaren zestig, maar omdat Stef Meeder er popmuziek en schlagers op speelde. Klaus Wunderlich en Cor Steyn deden dat ook en zo raakte het hammondorgel populair in bredere kring. In twintig jaar tijd nam Stef Meeder tientallen langspeelplaten op, een onwaarschijnlijk aantal, zegt muziekkenner Roland Vonk op Radio Rijnmond. Het was stemmige muziek, niet opdringerig – je kon er gewoon bij praten. In winkelcentra zou je het muziekbehang noemen.
Maar met dat verschil dat Stef Meeder er veel gevoel in legde. Fijnproevers vonden hem virtuoos. De Schiedammer werd later de huisorganist van Feyenoord en hij heeft het voetbalpubliek ontelbare keren opgewarmd voor de wedstrijd.
Op 89-jarige leeftijd is Stef Meeder deze week overleden. Geboren in Schiedam op vrijdag 12 april 1935 leerde hij piano spelen van zijn vader, die huisschilder bij de gemeente Schiedam was. In het jaar dat de Tweede Wereldoorlog ten einde liep, kwam zijn vader te overlijden en was de tienjarige Stef aangewezen op zelfstudie. Vier jaar later vormde hij zij eigen band, de KAJ-band, voortgekomen uit de Katholieke Arbeiders Jeugd. Hij werd tekenaar op een scheepswerf, maar na zijn militaire dienstplicht wilde hij niet verder met tekenen, maar de muziek in. Voor zijn moeder was het onwennig dat je daar de kost mee kon verdienen en daarom koos hij voor een opstapje. Stef werd verkoper en demonstrateur bij de gerenommeerde piano- en orgelhandelaar Johan de Heer in Rotterdam, waar hij kennismaakte met het elektronisch orgel. Hij begon er reclame voor te maken en speelde op de bioscooporgels van Centraal aan de Nieuwe Binnenweg en Lumière op de hoek van de Lijnbaan en de Kruiskade. Hij speelde op bruiloften en partijen en zelfs op cruises van de Holland America Line. Hij schreef cursusmateriaal voor orgel en keyboard. En toen hij zijn winkel in Schiedam opende, leek het wel een deftig museum waar je met je vingers niet aan die glanzende en glimmende instrumenten durfde te komen. Steef Meeder moedigde je echter aan om dat vooral wél te doen. Hij heeft menigeen gestimuleerd om een instrument te leren bespelen.
In 1982 werd hij onderscheiden voor de verkoop van 250.000 muziekcassettes. Begin jaren tachtig opende hij een tweede winkel aan de Zwart Janstraat in het Oude Noorden van Rotterdam, gespecialiseerd in keyboards die na het elektronisch orgel in de mode waren gekomen. Meer winkels volgden, in Rotterdam-Zuid, Vlaardingen en Maassluis.
Hij kreeg een platencontract en maakte vijfenzeventig lp’s en cd’s. Op een deel hiervan bespeelt hij het Magic Organ dat hij overnam van Cor Steyn.
Na verkoop van zijn zaak aan Johannes de Heer verhuisde Meeder met zijn vrouw naar een appartement in het Mastbos bij Breda.
Bekend citaat van de Schiedamse organist: "Mensen kunnen wel een orgel kopen, maar als ze via de klassieke methode gaan studeren duurt het heel lang voordat ze een compositie behoorlijk kunnen spelen. Waarschijnlijk hebben de meesten de moed dan al lang opgegeven, en dat zou zonde zijn. Zonde van het orgel en helemaal niet goed voor mijn verkoop. Want als je wel snel resultaat hebt, word je enthousiast en vertel je dat tegen je familie en vrienden. Verder is het gewoon ontzettend leuk als je zelf muziek kunt maken. Het is heel bevrijdend. Het was dus niet alleen maar opportunisme van mij om cursusmateriaal te maken.”