Categorieën

Service

Muzikanten uit zelfde schoolband kort na elkaar overleden

Muzikanten uit zelfde schoolband kort na elkaar overleden
In memoriam

Muzikanten uit zelfde schoolband kort na elkaar overleden

  • Kor Kegel
  • 06-04-2024
  • In memoriam
Muzikanten uit zelfde schoolband kort na elkaar overleden

Cornelis Pons


IN MEMORIAM – Peter Calicher was medeoprichter van Gruppo Sportivo. De in Schiedam geboren toetsenist werd 72 jaar. Cornelis Pons was troubadour en heeft teksten geschreven voor Fungus, The Amazing Stroopwafels, Lévi Weemoedt en Hans Dorrestijn. De eveneens in Schiedam (Kethel) geboren liedjeszanger werd 73 jaar.

Peter overleed op maandag 1 april, Cornelis op woensdag 3 april. Hun overlijden staat volstrekt los van elkaar, maar het is opmerkelijk dat ze allebei in dezelfde schoolband speelden: The Legs, aan het Groen van Prinstererlyceum in Vlaardingen. De boysband bestond alleen uit Schiedammers.

Lyn 6 was de zogenaamd betere schoolband, met onder andere de latere Fungus-zanger Fred Piek. Maar toen op de jaarlijkse Grote Avond de populariteit van The Legs vergelijkbaar was met die van The Beatles, vond Fred Piek dat zo leuk dat hij spontaan besloot manager van de boysband te worden. Hij schreef een nummer voor The Legs, ‘Foolish War’, een puur anti-oorlogslied en erg in de geest van die tijd.

Toen ze veel later eens een reünie hielden in de huiskamer van Peter Calicher in Spangen, speelde Fred Piek ook mee. “Het was spannend om weer gezamenlijk muziek te maken, maar met een zwart randje, omdat die razend populaire Patrick Homoet was weggevallen’’, zei Cornelis Pons in 2019 in het jubileumboek dat ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van ’t Groen verscheen.

Patrick Homoet was een opvallende verschijning op de school. Hij speelde een soort bas, maar op zijn elektrische gitaar en alleen gebruikmakend van de onderste snaren.

Cornelis Pons werd een bekende troubadour. Hij trad op met Levi Weemoedt en Hans Dorresteijn en vormde vele jaren een duo met Anton Swaneveld, die in Schiedam met Iron Earth veel nummers van Crosby, Stills & Nash had geïmiteerd en een mooie stem had, zeer aanvullend op en harmoniërend met de sonore stem van Cornelis Pons. Ze maakten cd’s met veel op de Rijnmond toegespitste muziek. Cornelis schreef ook mee aan bekend geworden nummers van The Amazing Stroopwafels.

In de jaren tachtig schreef hij kritische artikelen over Vlaardingen voor Het Vrije Volk. Daarna werd hij docent journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht, waar hij puriteinse opvattingen verkondigde, zoals over de onverenigbaarheid van journalist zijn en het lidmaatschap van een politieke partij.

Peter Calicher; foto: Nadine Gijzen

‘Superman’ was de bijnaam van Peter Calicher. Dat kwam door een EP van Gruppo Sportivo waarop Peter juist dat nummer zong, terwijl hij nooit zong. De in Schiedam-Nieuwland opgegroeide Peter was een heel goede muzikant en een heel gedreven en lieve vriend, zegt de Haagse nachtburgemeester René Blom.

Gruppo Sportivo werd bekend met hits als ‘Tokyo’, ‘Disco really made it’ en ‘Beep beep love’. Een maand geleden startte de Haagse muzieklegende een nieuwe tour door Nederland en België: al een tijd was Peter Calicher ziek, maar zijn wens was om zo lang mogelijk door te spelen.

Vandaag was de nieuwe EP-presentatie van de band gepland, in De Boerderij in Zoetermeer. De EP is aan de overleden toetsenist opgedragen.