Categorieën

Service

Van Stigt Thans pakt uit

Van Stigt Thans pakt uit
Sport

Van Stigt Thans pakt uit

  • Redactie/VST
  • 15-10-2023
  • Sport
Van Stigt Thans pakt uit

Het kampioensteam van vorig jaar; foto: VST


DAMMEN - Tijdens de derde competitieronde ging damvereniging Van Stigt Thans verder met de achtervolging op de concurrenten, na de zeperd van een nederlaag in de eerste ronde. Met een ruime 15-5 werd degradatiekandidaat DUO aan de kant gezet. Wageningen en Witte van Moort haakten af met nederlagen tegen Huissen en Arnhem. Alleen Hijken en Huissen gaan nu nog ongeslagen aan de leiding.

Een 15-5 uitslag is stevig, maar normaal te noemen in een wedstrijd tussen de landskampioen en een debutant. Vijf keer gingen de Schiedammers er doorheen. Anton van Berkel was de eerste. Zijn tegenstander brak door ten koste van een schijf, zonder eerst de eigen verdediging in orde te maken. Daardoor kwam Van Berkel zelf ook op dam, ongeveer tegelijkertijd met zijn tegenstander, maar met een stuk meer en een vangstelling. Het eindspel was daarna kansloos.

Anatoli Gantwarg, die als enige nog op een honderdprocentsscore staat, nam een simpel zetje, dat op dit niveau niet voor had mogen komen. Arjan van Leeuwen was de derde winnaar en nam ook een zetje. Een uurtje later liet Vadim Virny er geen twijfel over bestaan. Op zijn kenmerkende wijze stuurde hij aan op een voordelige dunne aanvalsstand. Je kon de winst al dertig zetten van tevoren zien aankomen zonder dat er een duidelijke verdediging voor zijn tegenstander in zat.

De laatste winstpartij was wederom een cadeautje. In een stand, waarin redelijkerwijs geen winst meer mogelijk was, ging Thomy Mbongo onverdroten door. Met aanvankelijk twee stukken minder realiseerde hij twee dammen. De tegenstander had potentieel ook de kans om twee dammen te halen. Dat was remise geweest. Deze schoof echter alleen maar wat op en neer met zijn dam. Ook zoals het ging, was winst onwaarschijnlijk. Maar de eerste de beste finesse werd hem vervolgens fataal.

De sensatie van de dag was de nederlaag, die oud-wereldkampioen Harm Wiersma leed tegen Christian Niami van het tweede team van Van Stigt Thans, spelend in dezelfde competitie. Wiersma toonde zich vastbesloten de sterkste speler van VST een flink pak slaag te geven. Net op het moment dat hij de genadeslag wilde geven, overzag hij een kleine verraderlijke damgeefcombinatie. De resulterende positie leek houdbaar, maar Niami kromde de rug en bracht er een reeks verschrikkelijke rondslagen in. Wiersma liet zich de rondslagen niet bewijzen; probeerde nog wat en gaf vervolgens op onder toeziend oog van een enorme ring op sensatie beluste toeschouwers. VST 2 verloor wel van Damcombinatie Fryslân: 7-13.

VST 2 staat nu na drie verloren partijen laatste. VST 1 bivakkeert op stek vier, met vier uit drie.