Categorieën

Service

Verkoop fase 2A Dirkzwagerterrein 'op stoom'

Verkoop fase 2A Dirkzwagerterrein 'op stoom'
Wonen

Verkoop fase 2A Dirkzwagerterrein 'op stoom'

  • Redactie
  • 30-01-2024
  • Wonen
Verkoop fase 2A Dirkzwagerterrein 'op stoom'


SCHIEDAM - Er zijn nog enkele woningen te koop van fase 2A op het Dirkzwagerterrein. Bijzonder wonen, hartje stad. Dat betekent dat het leeuwendeel van de geplande nieuwbouw aldaar is verkocht.

Er is nog keus tussen een ‘hofwoning’ en een ‘pleinwoning’, aldus de verkopend makelaar. De hofwoningen liggen aan het hof dat tussen Groenweegje en St. Joris Doele komt, en de pleinwoningen zullen te vinden zijn aan het Sint-Jorisplein, dat na realisatie van de nieuwbouw in fase 2A ontstaat tussen de gelijknamige ’doele’ en de Drilschuur, twee historische gebouwen gebruikt door de schutterij.

Half november begon de verkoop van in totaal 27 woningen in deze fase. Zes hofwoningen van 85 vierkante meter groot, drie pleinwoningen rond de 115 vierkante meter, en achttien herenhuizen in verschillende soorten een maten, tussen de 118 en 203 vierkante meter. “De verkoopt loopt voorspoedig”, stelt Martijn van Heeswijk, die namens Ooms Makelaars de verkoop van de woningen op wat ooit het Schienoko-gebied heette, in goede banen leidt. De makelaar noemt het ‘een eer te mogen verkopen op zo’n historische plek’.

Die locatie maakt de verkoop ook een stuk makkelijker. Hoe lang is het wel niet geleden dat er op zo’n echte binnenstadslocatie zo veel woningen in het aanbod kwamen? Mensen hebben er volgens hem op zitten wachten. 

Nou ja, er was natuurlijk fase 1 van het project. Maar dat betrof nog grotere woningen, over het algemeen. 

Want fase 2A kent een bonte mix aan woningsoorten. Met tuin en zonder, met dakterras en zonder, twee laags, drie laags en vier laags. Er zijn woningen waarvan er maar één wordt gebouwd, zoals Floor, op de hoek van de Noordvest en het Groenweegje. De unieke woningen zijn verkocht, wie in een hof- of pleinwoning wil wonen, zijn haar of zijn slag nog slaan. Hoeveel woningen er precies te koop zijn, wil/kan Van Heeswijk niet zeggen. “De verkoopdrang verandert met de dag. Er zijn mensen die toezeggen te kopen en soms weer afhaken.”

Maar over het algemeen loopt de verkoop dus zonder meer goed. Dit vooral vanwege de nabijheid van allerlei voorzieningen: stadshart en station. En een belangrijke plus volgens Van Heeswijk: het wordt geen ‘typisch’ nieuwbouwproject. Op het terrein blijven dus de nodige historische gebouwen staan, zoals de Drilschuur, de Joris Doele en verschillende antieke pakhuizen van firma Dirkzwager. “Het eigen karakter blijft zo behouden.”Geen Vinex-sferen op Dirkzwager Schiedam. Nee, in plaats daarvan een geveldecoratie die verdacht veel lijkt op het beeldmerk van Bobby’s Gin - en laat het huis nou ook ‘type Bobbie’ gedoopt zijn…

Van Heeswijk is ook content dat het nu zover is dat hij aan het werk kan. Het project heeft natuurlijk een lange voorbereidingstijd gekend en de markt is in beweging, met oplopende inflatie en bouwkosten. Maar de planning is nu toch zo dat in 2026 het hele gebied ontwikkeld moet zijn. Van Wijnen is de ontwikkelaar. De inkleding van de openbare ruimte zal wellicht nog enige tijd langer vergen.

Zijn de gegadigden voor de 27 nieuwe woningen te typeren? Van Heeswijk schat dat de helft van de kopers Schiedammers zijn en ook een flink deel uit Rotterdam komt. Leeftijden verschillen zeer. “Je ziet bijvoorbeeld stellen waarvan hij zijn zinnen heeft gezet op een jarendertighuis en zij op nieuwbouw. Die vinden elkaar dan in een huis hier op het Dirkzwagerterrein.” Rotterdam als booming woningmarkt in de nabijheid is ook een factor van belang. “Een vergelijkbaar huis als wat we hier gaan bouwen, is in Rotterdam zo maar anderhalf tot twee ton duurder.”

Oh ja, om je de eigenaar te kunnen noemen van een van de nog onverkochte woningen, moet je 420.000 (hofwoning) of 490.000 euro (pleinwoningen) meenemen.