Categorieën

Service

2400 Schiedamse woningen worden energiezuiniger

2400 Schiedamse woningen worden energiezuiniger
Wonen

2400 Schiedamse woningen worden energiezuiniger

  • Redactie
  • 22-12-2023
  • Wonen
2400 Schiedamse woningen worden energiezuiniger

Op de foto v.l.n.r. Peter van Leeuwen (BM van Houwelingen), Lotte van Houwelingen (BM van Houwelingen), Jeroen Heijdra (Era Contour), Nico de Vos (Woonplus), Michel Ouwens (Era Contour), Bianca Koster (Woonplus), Emile Klep (woonplus), Toon Janse (Hoftijzer), Bas Bax (Woonplus), Richard de Vos (Woonplus), Wendy Scherpenisse (Smits Vastgoedzorg), Hans van der Krogt (Smits Vastgoedzorg).


SCHIEDAM - 2400 huurwoningen in Schiedam worden duurzamer en beter. Woonplus, ERA Contour, BM van Houwelingen, Smits Vastgoedzorg en Hoftijzer Vastgoedonderhoud slaan daartoe de handen ineen.

Zij ondertekenden gisteren een zogenaamde raamovereenkomst om deze verbeter- en verduurzamingsslag te realiseren. De aanpak is onderdeel van het Woonplus-project ‘Uitfasering EFG-labels 2024-2028.’ Dit project beoogt het energielabel van woningen met een E, F of G-label te verhogen. Het verduurzamingsprogramma wordt uitgevoerd in drie bouwstromen en betreft alles bij elkaar zo'n honderd complexen, alle gelegen 'onder de snelweg'. Het grootste deel van de woningen staat in Nieuwland, maar ook in west, de Gorzen, oost en het centrum worden woningen in het kader van dit project aangepakt.

Emile Klep, directeur-bestuurder van Woonplus legt de urgentie van het project uit. "Het uitfaseren van onze EFG-labels vóór 2029 is een verplichting vanuit de overheid. Wat ik heel goed vind, is dat we meteen alle woningen in de complexen isoleren. Het project is daarmee vier keer zo groot geworden." Woonplus isoleert zestienhonderd woningen verder dan het minimaal vereiste D-label. "Daarmee gaat het wooncomfort van veel huurders er de komende vijf jaar flink op vooruit."

In de eerste bouwstroom worden zo’n 220 woningen met een EFG-pre-label verduurzaamd naar minimaal energielabel D. De 534 woningen met minimaal een energielabel D in dezelfde woongebouwen, gaan in een aantal maatregelen mee. Bijvoorbeeld bij het vervangen van enkel glas en het saneren van open verbrandingstoestellen. Smits Vastgoedzorg en Hoftijzer Vastgoedonderhoud voeren de eerste bouwstroom uit. Zij beginnen al binnenkort.

In de tweede bouwstroom krijgen 120 EFG-pre-labelwoningen een upgrade naar energielabel B. Ook zo’n 693 woningen met minimaal label D worden verhoogd naar energielabel B. Zo zijn deze woningen goed uitgerust voor de lange termijn. Woonplus verwacht de woningen nog 15 tot 25 jaar in bezit te hebben. BM van Houwelingen realiseert deze tweede bouwstroom en begint het werk naar verwachting eind komend jaar.

Bouwstroom drie omvat zo’n 180 EFG-pre-labelwoningen en 605 woningen met een hoger label. Dit zijn woningen die Woonplus ook na 2050 nog in bezit zal hebben. Daarom brengt Woonplus de woningen naar het niveau van de Standaard. De woningen zijn daarmee toekomstvast geïsoleerd. Dat betekent dat er geen extra isolatie meer nodig is om ze later te verwarmen zonder aardgas. Deze derde bouwstroom wordt gerealiseerd door ERA Contour en kan naar verwachting ook eind komend jaar beginnen.

Op het kaartje hieronder een indicatie van de complexen die het totale project betreft.