Categorieën

Service

Eiland bij Drie-Schieënpunt betrekken bij Midden-Delfland

Eiland bij Drie-Schieënpunt betrekken bij Midden-Delfland
Nieuws

Eiland bij Drie-Schieënpunt betrekken bij Midden-Delfland

  • Kor Kegel
  • 11-03-2024
  • Nieuws
Eiland bij Drie-Schieënpunt betrekken bij Midden-Delfland

De nieuwe vaarweg loopt langs bedrijventerrein Rotterdam-Noordwest en door het graven ervan is een (schier)eiland ontstaan zonder duidelijke bestemming; foto: Hoogheemraadschap van Delfland


SCHIEDAM – Net over de grens van Schiedam moet een bestemming worden gevonden voor een braakliggend eiland. Het is het eiland bij het Drie-Schieënpunt, dat vijf jaar geleden ontstond na de bochtafsnijding van de Delftse Schie.

Vandaag over een week krijgt iedereen de kans om wensen kenbaar te maken over de bestemming van het zestien hectare grote poldereiland. Dat gebeurt in Overschie, op de verjaardag van de op 18 maart 1977 opgerichte Midden-Delfland Vereniging. De vereniging heeft wel recht van spreken als het om de bestemming van het nieuwe eiland gaat, want het gebied behoort tot het Bijzonder Provinciaal Landschap van Midden-Delfland.

Je kon er vanuit Schiedam niet goed komen. Het gebied ligt net achter scheepswerf De Hoop aan het eind van de daar doodlopende Schiekade en er liep een brede sloot tussen. Die sloot was de oostelijke grensafscheiding van bedrijventerrein Rotterdam-Noordwest.

Vanaf de Hoge Brug aan het eind van de Overschieseweg had je er wel zicht op. Het grondgebied strekt zich uit tot bijna aan de Doenbrug tussen de Matlingeweg en de Doenkade. Voor de Overschieënaren is het zo ongeveer hun achtertuin. Het is eiland geworden, doordat de Delfshavense Schie bij het Drie-Schieënpunt werd doorgetrokken om het de binnenvaart gemakkelijker te maken. Schepen moesten hier voorheen een kwartslag draaien, wat een golfslag veroorzaakte waar omwonenden met tuinen aan het water veel last van hadden.

De Schiedamse Schie is een van de drie Schieën die hier samenkomen. Het is altijd een niemandslandje geweest tussen Schiedam en Overschie. Als het aan de Midden-Delfland Vereniging ligt, wordt het een beter bezocht en aantrekkelijk landschapje, passend in het grote geheel van het Bijzonder Provinciaal Landschap. Het is het centrale thema op de stadsbijeenkomst die de vereniging in Overschie organiseert. De bijeenkomst op maandag 18 maart vindt om 20.00 uur plaats in theater In de Lugt aan De Lugt 17 in het historische centrum van Overschie. Na de aftrap door voorzitter Koos Karssen komen de ideeën aan bod van een aantal enthousiaste Overschieënaren voor het eiland tussen de Delftse Schie en de nieuwe vaarweg.

Na de pauze vertelt boswachter Cynthia Meulenkamp van Natuurmonumenten alles over landgoed De Tempel, een van de laatst bewaarde buitenplaatsen aan de Delftse Schie. Het is vandaag de dag een publiek park.