Categorieën

Service

Bomenridders bieden herplantkaart aan

Bomenridders bieden herplantkaart aan
Gezond

Bomenridders bieden herplantkaart aan

  • Redactie
  • 10-04-2024
  • Gezond
Bomenridders bieden herplantkaart aan

De herplantkaart, met per wijk het mogelijk aantal te planten bomen


SCHIEDAM - Er kunnen zonder problemen nog zeker duizend bomen in Schiedam geplant worden. Dat stellen de Schiedamse Bomenridders. Zij boden gisteren een kaart met plekken waarop bomen geplant kunnen worden aan, aan de gemeenteraad. 

De Bomenridders stellen: “Het is duidelijk dat de beschikbare ruimte voor bomen beperkt is in onze volgebouwde stad. We respecteren als Bomenridders de verschillende belangen die spelen, maar naast huizen om in te wonen en veel asfalt om ons te kunnen verplaatsen, hebben we ook ruimte nodig om te leven! 
Vooruitlopend op de gemeentelijke Buurtboom-actie hebben we daarom samen met een groep betrokken Schiedammers door de gehele stad potentiële plekken gezocht en aangemerkt voor plant en herplant."

Die zoektocht levert dus 'onontgonnen potentie' op om duizend bomen in de stad te planten. Daarbij moet nog wel even goed gekeken worden naar wat er op die plekken onder de grond ligt, aan kabels en leidingen, zo geven de Bomenridders aan.

Zij geven ook aan tevreden te zijn met het Uitvoeringsprogramma Groen dat gisteren in de raadscommissie werd besproken. Onderdeel van dat programma is de Monumentale Bomenlijst. “Wij zijn blij dat deze aanzet er nu eindelijk is, omdat dit het belang van bomen onderstreept", aldus de Bomenridders. "Maar er ontbreken er echter nog veel.” 

Schiedammers worden opgeroepen om na te gaan of die boom in hun omgeving die ze echt niet zouden willen missen, op de Monumentale Bomenlijst staat. Zo niet, dan is de oproep de gewaardeerde boom eens langs de lijst van criteria te leggen.  En aanmelden als monumentale boom te overwegen. Dat kan via de Bomenridders. "Want monumentale bomen krijgen meer onderhoud en aandacht."

Wethouder Cemil Kahramanoglu gaf aan dat de bomenlijst een ‘levend’ document is en nog niet compleet. Schiedammers zijn uitgenodigd om aanvullingen voor de lijst in te sturen. Kahramanoglu meldde ook dat in het plantseizoen 2023-2024 ruim honderd bomen extra geplant zijn of zullen gaan worden.