Categorieën

Service

Campagnevoeren met borden - kan dat niet anders?

Campagnevoeren met borden - kan dat niet anders?
Politiek

Campagnevoeren met borden - kan dat niet anders?

  • Redactie
  • 04-03-2022
  • Politiek
Campagnevoeren met borden - kan dat niet anders?

ACHTERGROND - Denk zette afgelopen jaar, toen er ook in Schiedam gestemd werd voor een nieuwe Tweede Kamer, de toon met tientallen verkiezingsaffiches rond lantarenpalen. De partij oogstte verbazing, irritatie en ook bewondering. In de opmaat naar de verkiezing van een nieuwe gemeenteraad nemen flink wat andere partijen deze wijze van campagnevoeren over. Nu is het 'beborden' van lantaarnpalen zelf onderdeel van de campagne geworden.

Want: zijn er niet te weinig Schiedamse lantaarnpalen, om én Denk, en Progressief Schiedam, de PvdA, Groen Links, de VVD en het CDA (vergeten we nu nog iemand?) aan bod te laten komen. Om de andere partijen die - vooralsnog - nog geen borden in de stad hebben gezet maar niet te vergeten. Zeker als de gemeente Schiedam strakke richtlijnen afkondigt om de boel in goede banen te leiden.

Zo mag een partij in Schiedam maximaal honderd borden neerzetten/-hangen. Partijen moeten het college van B&W laten weten waar en wanneer ze borden gaan plaatsen. Het college stelde vast dat er tussen twee borden in ieder geval één lantaarnpaal vrij moet blijven van affiches.

En B&W vindt - in de vorm van een collegebesluit - dat ze alleen op doorgaande wegen in de stad een plekje mogen krijgen. Zeg maar 's Gravelandseweg, Nieuwe Damlaan en Van Haarenlaan, Churchillweg en de rond 'op noord' (met Zwaluwlaan, Scheepvaartweg, Slimme Watering). Plus nog zo wat straten en lanen.

Yorick Haan, lijsttrekker van Groen Links, verbaasd zich over die gang van zaken. Die lijkt de wereld wel zeer nadrukkelijk te zien vanuit de belevingswereld van de automobilist - terwijl vele Schiedammers nooit of amper in een auto stappen. Haan: “Dit is tekenend voor het denken in Schiedam.”

“De overheid moet regels verzinnen om onwenselijke situaties te voorkomen", schrijft hij in een bijdrage op de Schiedamse Groen Linkssite. "In dit geval gaat het om verkeersveiligheid en de verrommeling van het straatbeeld. Bij de verwijderde borden was dat in vrijwel geen enkel geval aan de orde. (Haan weet dat er borden zijn verwijderd die niet op de voorgeschreven manier waren geplaatst -red.) Het is tekenend voor het denken in Schiedam. Het college werkt ten dienste van de regels, terwijl de regels ten dienste zouden moeten staan aan wat wij voor ogen hebben.”

En natuurlijk neemt Haan de gelegenheid te baat zijn punt te maken, ten faveure van minder auto- en meer fietsverkeer in de stad. "Een van de belangrijkste doorgaande routes die er in Schiedam is, is de Parkweg langs het Beatrixpark. Deze route is de afgelopen jaren door wethouder Ooijevaar een stuk fietsvriendelijker gemaakt en ook in Schiedam is een mobiliteitstransitie ingezet. Voor korte afstanden moet de fiets een goed alternatief voor de auto worden." Precies daar heeft Groen Links nu ook borden neergezet, juist om fietsers onder ogen te komen.

Wij, van Schiedam24, maken ook graag ons punt: waarom nog überhaupt borden in de stad plaatsen? Veel gedoe voor vrijwilligers, die na het plaatsen ook de borden fris moeten houden en vervangen, na regen, vandalisme en ongelukjes. En wat dacht u van duurzaamheid: drukinkt, autokilometers om de borden af te zetten. Waarom? Een simpele banner op Schiedam24, met de mogelijkheid om door te klikken naar alle informatie die je wilt, zoals het verkiezingsprogramma, en je komt wel bijna alle Schiedammers onder ogen.