Categorieën

Service

Schuldhulpmaatje

Schuldhulpmaatje

Terug
/files/schiedam24/bedrijven/schuldhulpmaatje/Schermafbeelding 2024-02-03 om 16.29.50.jpeg

Armoede en vooral schulden die mensen nekken en het leven zuur maken, zijn in Schiedam te veel aanwezig. Dat was de motivatie voor verschillende Schiedamse kerken om tweeënhalf jaar geleden 'ja' te zeggen toen de landelijke vereniging Schuldhulpmaatje voorstelde om samen Schiedammers met financiële problemen bij te staan. 

Schuldhulpmaatje doet dat met getrainde vrijwilligers. Deze gecertificeerde Maatjes nemen niet zaken uit handen maar begeleiden en ondersteunen mensen om hun geldzorgen om te zetten naar een zelfstandig gevoerde, gezonde financiële huishouding.

Jaarlijks krijgen via Schuldhulpmaatje in Nederland bijna tienduizend mensen persoonlijke hulp van ruim drieduizend deskundige Maatjes, in 151 Nederlandse gemeenten. In Schiedam via de stichting Voor Elkaar Schiedam, die voor dit doel werd opgericht. De ambitie is om mensen met financiële problemen in een zo vroeg mogelijk stadium te bereiken en te helpen. De kerkelijke basis betekent niet dat alleen mensen met een vergelijkbare achtergrond worden geholpen. “Wij zijn er voor iedereen die ons benadert”, aldus de stichting.


Van de maatjes wordt heel wat verwacht. De term vrijblijvend is niet van toepassing. Het is een long term commitment. Voor Elkaar Schiedam laat belangstellenden daarom altijd een ‘online pre-learning’ doen, zodat ze een beetje een beeld krijgen wat ze tegen kunnen komen. 

Niet iedere verwijzing leidt tot een nieuwe cliënt. Soms is het probleem op een andere manier op te lossen. In andere gevallen moeten er eerst andere issues uit de weg geruimd worden. Niettemin is sprake van een gestage aanwas van cliënten die zich bij laten staan bij het wegwerken van hun financiële achterstanden. Dus blijft de aanwas van nieuwe Maatjes een constante zorg. Thans zijn er vijftien Maatjes. Dat betekent dat het nodig was een tweede coördinator aan te stellen; dat lukt afgelopen jaar. Gezien de aanwezige problematiek in Schiedam, die veel ernstiger is dan die van vergelijkbare steden, denken we de komende tijd jaarlijks veertig Maatjes nodig te hebben om de cliënten de bijstand te bieden waar zij om vragen. 

Dus: mensen die een verschil wil maken voor anderen, denk er eens over na of u mensen in geldproblemen bij wilt staan. Wat zeker is: uw inbreng zal hooggewaardeerd worden en veel resultaat geven. Denkt u dat dat iets voor u is, neem dan contact op met de Schuldhulpmaatjes via de website. Of bel met T: 06 - 83613227. U krijgt dan contact met Jeanne Bezstarosti of Jan Kuijs. Wie weet bent u over enige tijd dan wel Schuldhulpmaatje.