Word vrijwilliger bij Schuldhulpmaatje Schiedam
- Partnerbijdrage
- 08-02-2025
- Gezond

SCHIEDAM - Word vrijwilliger bij Schuldhulpmaatje Schiedam!
Wat doen wij?
Schuldhulpmaatje Schiedam is de lokale afdeling van de landelijke organisatie Schuldhulpmaatje. Wij begeleiden en ondersteunen Schiedammers met financiële problemen. Door hen op weg te helpen naar een gezonde financiële huishouding, zodat zij het zelf kunnen.
Helaas zijn er veel mede-Schiedammers die deze hulp keihard nodig hebben. In onze stad groeit één op de zes kinderen op in armoede, tegen landelijk één op de veertien. Van de huishoudens in Schiedam heeft 6,1 procent een bijstandsuitkering en 15 procent problematische schulden. In heel Nederland is dat 4,7 procent en 8,8 procent. Het gemiddelde jaarinkomen per inwoner was in 2022 26.800 euro. In heel Nederland was dat 48.100 euro.
Mensen met financiële en/of betalingsproblemen zijn kwetsbaar en bevinden zich aan de onderkant van de samenleving. Zij zijn vaak niet bij machte om zelf structuur aan te brengen in hun leven of een eenmaal ingeslagen professioneel hulptraject vol te houden. Velen hebben al één of meerdere langdurige trajecten met verschillende hulpverlenende instanties achter de rug zonder wezenlijke verbetering in hun situatie. Het vertrouwen in de hulpverlening en hun motivatie om weer hulp te zoeken zijn weg.
In deze situatie kan een vrijwilliger van Schuldhulpmaatje (‘maatje’) optreden als vertrouwenspersoon die de hulpvrager gedurende een langere periode wekelijks motiveert, begeleidt en persoonlijke aandacht geeft. Dat kan het vertrouwen van de hulpvrager in de hulpverlening en, misschien nog wel belangrijker, de kans op een betere toekomst, herstellen.
Stand van zaken
Schuldhulpmaatje Schiedam heeft zich de afgelopen drie jaar gestaag ontplooid. Op dit moment hebben we dertien actieve maatjes waar we ontzettend trots op zijn! Verder onderhouden we warme contacten met de gemeente en de ambtenaren, met de WOT'S, met Stroomopwaarts en gelijkgestemde partijen als bijvoorbeeld Humanitas, de Voedselbank of de bibliotheek.
Ons uiteindelijke streven is veertig actieve maatjes. Daar zijn we nu nog niet. Dat getal is een schatting op basis van statistische gegevens. Statistieken geven een beperkte afspiegeling van de werkelijkheid want Nederland kent geen vergelijkbare gemeente. Schiedam is redelijk uniek. We hebben als bestuur die statistiek geparkeerd, maar sinds medio 2024 gaat de vraag harder dan het aanbod en blijven dossiers langer liggen. Dat wringt. De term dossier dekt ook niet de lading. Het is geen papieren mapje in de onderste la van je bureau. Het is een persoon met een echt probleem die dringend hulp nodig heeft.
Wat ga jij als maatje doen?
Misschien heb je als goed voornemen in 2025 om (meer) vrijwilligerswerk te doen? Of ben je met pensioen en houd je zeeën van tijd over om je in te zetten voor de mede-stadgenoten? Als maatje ben jij uiteindelijk degene die de sociale en praktische ondersteuning biedt. Het gaat hier om een persoonlijk contact voor minimaal één dagdeel per week voor maximaal een jaar of zolang de hulpvraag duurt. Het bevorderen van de zelfredzaamheid en zelfstandigheid van de hulpvrager staat daarbij voorop. Het contact staat naast de professionele hulpverlening.
Tot de taken van het maatje behoren:
· vertrouwenspersoon zijn;
· starten, herstellen, bevorderen en begeleiden van het contact met professionele hulpverlener(s) en gemeentelijke instanties;
· ondersteuning bieden bij sociale en praktische problemen en het bevorderen van zelf oplossend vermogen;
· praktische hulp bij formulieren en brieven, administratie ordenen.
Als maatjes krijg je in je werk ondersteuning en begeleiding van de projectcoördinator. Er zal zowel een vrijwilligersovereenkomst als een aansprakelijkheidsverzekering worden afgesloten. Bovendien krijg je een driedaagse opleiding om gecertificeerd aan je werkzaamheden te beginnen.
Vragen? Kom naar de voorlichtingsavond!
We kunnen ons voorstellen dat je veel vragen hebt. Graag nodigen we je uit voor een voorlichtingsavond die we speciaal organiseren voor mensen die erover nadenken om maatje te worden.
Datum: 20 februari
Locatie: Wijkcentrum De Brug, Heijermansplein 35, 3123 LA Schiedam
Tijd: 19.30 uur
Samen maken we Nederland een beetje mooier. Doe jij mee? Dan zien we je graag op 20 februari!