Categorieën

Service

Containervervoer op Rotterdam na jaren weer groeiend

Containervervoer op Rotterdam na jaren weer groeiend
Nieuws

Containervervoer op Rotterdam na jaren weer groeiend

  • Redactie
  • 18-04-2024
  • Nieuws
Containervervoer op Rotterdam na jaren weer groeiend


SCHIEDAM - De totale overslag in de haven van Rotterdam was in het eerste kwartaal 110,1 miljoen ton. Dat is 1,4 procent minder dan de 111,7 miljoen ton in de eerste drie maanden van vorig jaar.

De daling komt voornamelijk door minder overslag van kolen, ruwe olie en olieproducten. De overslag van ijzererts & schroot en LNG nam toe. Ook de overslag van containers zat met een toename van 3,3 procent in de lift.

Naar die groei van het aantal behandelde containers is lang uitgekeken; in de afgelopen drie jaar was er steeds sprake van krimp. 32,5 miljoen ton werd er tussen begin januari en eind maart in de haven overgeslagen. Dit ondanks problemen met het wereldwijde scheepvaartverkeer in de Rode Zee.

“Het inregelen van de veranderde vaarschema’s leidde in eerste instantie tot de nodige aanpassingen in de logistieke keten”, aldus het Havenbedrijf Rotterdam. “De totale vraag naar goederen is vrijwel niet beïnvloed. Inmiddels is die situatie onder controle en in maart kwamen er aanzienlijk meer schepen binnen (11.5 procent) en herstelden de volumes uit Azië zich.”

Ook de volumes op de andere vaargebieden laten een positief resultaat zien, aldus het havenbedrijf. “Voorzichtig economisch herstel en de afbouw van voorraden dragen hieraan bij.”

Een opvallende bijkomstigheid van de problemen met beschoten en geënterde schepen in de Rode Zee is de groei van het zogenaamde feeder-verkeer van Rotterdam naar de Middellandse Zeehavens. Deze goederenstroom, waarbij containers van de grote oceaangaande schepen na overslag in Rotterdam wordt verder vervoerd met kleinere schepen naar kleinere haven, steeg in drie maanden met 29 procent. “Doordat schepen omvaren via Kaap de Goede Hoop en havens worden overgeslagen, wordt lading voor deze regio via feeder-schepen vanuit Rotterdam naar de havens in de Middellandse Zee verscheept.”

De overslag van containers, maar ook de behandeling van andere goederenstromen, zorgt voor veel activiteiten en werkgelegenheid in de regio, ook in Schiedam.