Categorieën

Service

Curator snoeihard over Elan Thuiszorg

Curator snoeihard over Elan Thuiszorg
Gezond

Curator snoeihard over Elan Thuiszorg

  • Redactie
  • 12-11-2022
  • Gezond
Curator snoeihard over Elan Thuiszorg

Thuiszorg (niet verleend door Elan); foto: archief


SCHIEDAM - De curator van Elan uit Maassluis vindt dat de bestuurders van de thuiszorgorganisatie er een potje van hebben gemaakt. Hijzelf heeft er de afgelopen twee maanden hard aan gewerkt de klanten/patiënten, waaronder die in Schiedam, onder te brengen bij andere aanbieders.

Curator Amos Kroll meldt in zijn eerste faillissementsverslag dat Elan Thuiszorg de jaarrekeningen over 2019 en latere boekjaren nooit heeft opgesteld. Verder heeft het bedrijf 'een ernstige achterstand laten ontstaan in de facturatie van de (gecontracteerde) zorg over de periode vanaf eind 2018 tot en met 2020'. "Dit roept de nodige vragen op ten aanzien van de wijze waarop de bestuurders (en toezichthouders) hun taken hebben uitgevoerd."

Het bestuur van Elan werd gevormd door het echtpaar Van Mil-Gwatringa. Zij zijn ook eigenaar van het bedrijf, met 65 procent op naam van haar, de rest van hem. Het bedrijf werd in het najaar van 2018 opgericht.

De conclusie van de curator is glashard en -helder: "Op basis van mijn bevindingen tot op heden stel ik vooralsnog vast dat er sprake is geweest van onbehoorlijk bestuur ('ex art. 248 lid 2 BW jo art 2:10 BW jo art. 2:394 BW)."

De fiscus heeft een vordering van bijna 717.000 euro open staan op Elan Thuiszorg. Veertien andere crediteuren dienden bij Kroll een rekening in, voor in totaal ruim 76.000 euro. De curator gaat de komende tijd door met het versturen van zoveel mogelijk facturen voor verrichte werkzaamheden, om nog iets van die schade terug te halen. Daaronder ook werk dat nog na het faillissement door de medewerkers van Elas is verricht. Hoeveel cliënten het bedrijf had toen het failliet ging, is niet bekend. Wel dat er nog 3507,12 euro op de rekening.