Categorieën

Service

De Russen!

De Russen!
Uit

De Russen!

  • Redactie
  • 11-10-2019
  • Uit
De Russen!

‘De dag van de opritsjnik’, omslag


SCHIEDAM - De Russen! Nee, het gaat niet over politiemensen, maar het is de noemer van een avond met de Russische kunst en cultuur van de 20e en 21e eeuw centraal, over twee weken in 't Huis te Poort.

De 'Russen' vormen een ongekend grote schatkamer, waar moeiteloos elke dag van het jaar een avond aan besteed zou kunnen worden, aldus de organisatoren vanavond met muziek en boekpresentaties. Op vrijdag 25 oktober is zal 'de deur van deze schatkamer op een héél klein kiertje gezet'.

De Russische avant-garde: slavist Sjeng Scheijen, bekend van zijn biografie over Diaghilev, schreef er het recente standaardwerk de Avant-gardisten over, verschenen bij Uitgeverij Prometheus. Gebruikmakend van een ongehoorde hoeveelheid dagboekfragmenten, brieven, memoires en belangrijke nieuwe archiefvondsten, brengt Scheijen de dramatische, soms hartverscheurende geschiedenis van de ontwikkeling van de Russische kunst in de eerste helft van de twintigste eeuw tot leven. Scheijen is genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs en de Bookspot Literatuurprijs voor non-fictie.

Absurde humor, tragikomische maatschappijkritiek, weemoedig politiek engagement, en middelmatig voetbal. Wie een paar boeken openslaat uit het vertaalde Russische fonds van uitgeverij Douane komt het allemaal tegen. Natuurlijk zijn er de grote en overbekende klassieke Grote Russen, maar op deze avond zal er juist aandacht zijn voor een aantal onbekendere Russische schrijvers uit heden en verleden. Uitgever Hans van Willigenburg, vertalers Gretske de Haan en Annelies de Hertogh kunnen er alles over vertellen. Gezamenlijk zijn zij verantwoordelijk voor onder andere de vertaling van de opmerkelijke roman De dag van de opritsjnik van Valdimir Sorokin. Daarnaast trok Gretske de Haan onlangs de aandacht met haar vertaling van de recente autobiografie van Gorbatsjov.

Het programma zal worden omlijst met muziek van Prokofjev en Sjtsjedrin, uitgevoerd door pianiste Olga Malkina, prominent vertolker van het Russisch pianorepertoire van de twintigste eeuw. Boekhandel Post Scriptum is aanwezig met een boekentafel.

Vrijdag 25 oktober | € 12,50 voorverkoop / € 15,- aan de zaal