Categorie├źn

Service

Drie miljoen contant

Drie miljoen contant
Nieuws

Drie miljoen contant

  • Han van der Horst
  • 24-04-2022
  • Nieuws
Drie miljoen contant

Foto: Fiod, archieffoto van een eerdere geldvondst


COLUMN - ¨Ik wou dat ik het had in een bescheten doekje¨. Deze uitspraak van mijn moeder zaliger kwam mij voor de geest dankzij het bericht op Schiedam24 over de vondst van drie miljoen euro aan contanten ergens in de stad. Bij mensen thuis. Jammer genoeg valt nergens te lezen waar precies de woning met zoveel los geld zich bevond. 

Het zou leuk zijn om te weten of het opassende burgers waren, prettige buren, rustige lui van wie de omgeving alleen maar vriendelijkheid ervoer. Of dat het juist om ongure elementen ging die elk contact met dreigende blikken ontmoedigden. Al die kennis moeten wij ontberen. We weten alleen dat het om drie miljoen gaat. Dat zijn zestigduizend briefjes van vijftig.

Hoeveel ruimte neemt dat in? Even rekenen. Anderhalve centimeter vijftigjes is negenduizend euro. Dat meet ik omdat eurobriefjes ongeveer net zo dik zijn als de vellen waarop is gedrukt Heinz Willmann, Geschichter der Arbeiter Illustrierten Zeitung, 1921-1938. Berlin 1975. Dietz. Het binnenwerk telt 360 pagina´s. Dikte: anderhalve centimeter. Drie miljoen euro in briefjes van vijftig brengt de omvang bij elkaar op vijftig meter. Een enkel bankbiljet meet 14 bij 7,5 centimeter. Als je stapels wilt maken van een meter, heb je een kamer nodig van zeven bij vier. Dat blijft er nog een looppaadje over. Volgens de televisie hadden de smokkelaars het geld in tassen gestopt. Die krijg je ook wel in zo´n kamer. Je moet er wel voor zorgen dat de deur nog open kan. 

Ik geef mijn rekensom nadrukkelijk voor een betere en nodig de lezers van dit stukje uit met redenen omkleed en cijfermatig onderbouwd hún visie te geven over hoeveel ruimte je nodig hebt om drie miljoen euro aan papiergeld te bewaren. 

Natuurlijk weten we niet wat voor coupures de politie overal aantrof. Ze zullen niet al te groot zijn geweest. Een briefje van honderd wekt al sinds twintig jaar wantrouwen, laat staan een van vijfhonderd. En je moet dat geld toch zien wit te wassen, al dan niet met behulp van bitcoin. 

Het lijkt me vervelend om met drie miljoen in huis te zitten terwijl je weet dat je verdenkingen wekt als je het ineens heel breed laat hangen.

Toch: ik zeg met mijn moeder: ¨Ik wou dat ik het had in een bescheten doekje¨.

PS. De redactie staat open voor uw inbreng op [email protected]; het moet toch haast onmogelijk zijn dat we in Schiedam zo langs elkaar heen leven dat niemand iets heeft gemerkt, van geld noch inval...