Categorieën

Service

Modernste technologie voor Operatie & interventie Centrum

Modernste technologie voor Operatie & interventie Centrum
Gezond

Modernste technologie voor Operatie & interventie Centrum

  • Advertorial
  • 08-04-2024
  • Gezond
Modernste technologie voor Operatie & interventie Centrum

Nieuwe operatiekamer met Philips-technologie in het Operatie & Interventie Centrum


SCHIEDAM - Franciscus Gasthuis & Vlietland concentreert al haar beeldgestuurde behandelactiviteiten in een nieuw Operatie & Interventie Centrum in de nieuwbouw naast het Franciscus Gasthuis.

De technologie in de vier moderne interventie- en operatiekamers is mede mogelijk door de samenwerking tussen Franciscus en Philips. Philips levert het Azurion-platform, dit platform maakt minimaal invasieve en beeldgestuurde interventies mogelijk. Chirurgen en andere specialisten zoals interventie-radiologen krijgen tijdens de beeldgestuurde operaties via geavanceerde software een geïntegreerde weergave van röntgenbeelden en informatie van andere operatie-apparatuur. Het nieuwe centrum wordt naar verwachting in 2026 geopend. 

Steeds meer interventies en operaties kunnen minimaal invasief, met een klein sneetje uitgevoerd worden. Deze behandelingen zijn vaak minder ingrijpend voor patiënten dan open operaties. Bij traditionele open operaties ziet de chirurg wat hij doet. Bij minimaal invasieve operaties heeft de arts speciale apparatuur nodig om de operatie uit te voeren. Het Azurion platform van Philips werkt alsof de arts ogen binnenin het lichaam heeft en daarmee de details van bijvoorbeeld bloedvaten uitvergroot kan zien. 

Minimaal invasief en beeldgestuurd behandelen 
"Beeldgestuurde behandelingen gaan een belangrijke rol spelen in de toekomst van de gezondheidszorg. Het is beter voor de patiënt, omdat operaties minder ingrijpend zijn en de hersteltijd daardoor afneemt. Dit heeft ook voordelen voor de hele gezondheidszorg, omdat patiënten minder lang in het ziekenhuis blijven na een operatie. Hierdoor neemt de druk op de zorg af", vertelt Jurgen Mourik klinisch fysicus bij Franciscus.  

"Met de realisatie van dit centrum zijn wij klaar voor de zorg van de toekomst. We gaan bij steeds meer specialismen innovaties zien in beeldgestuurde behandelingen. Wij kunnen daar snel op inspelen omdat onze specialisten al samenwerken in één centrum", aldus Peter-Willem van Lindenberg lid raad van bestuur van het ziekenhuis.

Nieuwe operatie- en interventiekamers 
In het nieuwe centrum komen twaalf operatiekamers, waarvan vier interventiekamers, inclusief twee hybride operatiekamers. Deze moderne interventiekamers zijn uitermate geschikt voor ingrepen door (vaat)chirurgen, cardiologen, interventieradiologen en andere specialisten. Bijvoorbeeld om bij de patiënt verstopte bloedvaten te openen, bloedpropjes te verwijderen of een tumor te emboliseren, hierbij stoppen interventieradiologen de toestroom van bloed naar de tumor in bijvoorbeeld de lever.  

Een hybride OK is een operatiekamer waar zowel open als minimaal invasieve operaties uitgevoerd kunnen worden met ondersteuning van de ingebouwde röntgenapparatuur. Bovenal ondersteunt het centrum verschillende specialisten bij het samen innoveren en de samenwerking om betere zorg voor patiënten te realiseren. 

 "Ik ben erg trots dat we Franciscus kunnen helpen met de realisatie van dit unieke interventie- en operatiecentrum met onze technologie. Eén van onze focuspunten is ook om te zorgen dat het personeel van deze operatiekamers haar werk zo goed en veilig mogelijk kan uitvoeren. Alle interventiekamers worden voorzien van speciale technologie 'Clarity IQ' waarmee de hoeveelheid gebruikte röntgenstraling tijdens procedures kan worden verminderd, zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Dit is een voordeel voor patiënten maar vooral voor het personeel", zegt Cees Smit, van Philips Benelux.