Categorie├źn

Service

Garfield maakt mini-mastodonten voor Feyenoord-vak

Garfield maakt mini-mastodonten voor Feyenoord-vak
Nieuws

Garfield maakt mini-mastodonten voor Feyenoord-vak

  • Redactie
  • 28-07-2020
  • Nieuws
Garfield maakt mini-mastodonten voor Feyenoord-vak

De bouwers van Garfield, met links directeur Van IJzerloo; foto: Garfield


SCHIEDAM – Het Schiedamse bedrijf Garfield maakt lichtmasten die een kopie zijn van die van Feyenoord-stadion De Kuip. Alleen een slag of wat kleiner.

De vier mini-mastodonten, van zo’n vier meter hoog, komen te staan op de Zuiderbegraafplaats in Rotterdam. Daar is een veld ingericht als plek om de as van overleden Feyenoord-supporters te verstrooien. De masten moeten over enkele weken een plek krijgen rond het veld om dit voor verstokte Feyenoorders nog meer als thuis te laten voelen.

Directeur Leon van IJzerloo vertelt hoe het zo gekomen is. “De supportersvereniging van Feyenoord heeft ons met dit idee benaderd.” Eerder, in het kampioensjaar 2017, stond Garfield de supporters bij met aluminium buizen toen zij het voormalige Shell-gebouw aan het Hofplein wilden ‘inpakken’ met een groen-wit doek. Het Schiedamse bedrijf heeft de nodige Feyenoordsupporters onder de 26 werknemers en zo groeide volgens Van IJzerloo de band.

“Toen het verzoek voor de lichtmasten op de begraafplaats kwam dacht ik aan eerste instantie aan zoiets als Madurodam. We wilden wel meedoen en ik stuurde een collega om de zaak op te nemen.” Maar het bleek te gaan om een flink perceel, waar sinds de inrichting in 2014 al de as van 125 mensen is uitgestrooid en uiteindelijk is dus gekozen voor palen van zo’n vier meter, die een zo goed mogelijke kopie moeten zijn van de echte lichtmasten van De Kuip. Op zeker moment is besloten er ook daadwerkelijk licht in te hangen, ‘ook al weten we nog niet hoe dat ter plekke precies uitpakt’.

Na een maandje ontwerpen, op maat maken, lassen en monteren – ‘er zit al gauw zestig uur werk in’ – zijn de lichtmasten nu klaar. Op de begraafplaats wordt binnenkort het beton gestort dat als fundament en voet kan dienen. Garfield zal de masten daarna met eigen vervoer in zuid bezorgen. De supportersvereniging is enthousiast, aldus Van IJzerloo. “De nabestaanden ontvingen al een brief, het is nu de bedoeling de masten eind augustus te onthullen.” Dat zal een bescheiden ceremonie worden, want op een begraafplaats past ‘rust en respect’, aldus Van IJzerloo.

Garfield werd in 1973 in Rotterdam opgericht door Koos Gouka en is sinds 1983 in Schiedam gevestigd, eerst in de Ringersstraat en later aan de ‘s-Gravelandseweg. Sinds 2008 maakt het bedrijf samen met Garfield Cuijk, deel uit van een Amerikaans concern. Dat kocht een scala aan kleinere bedrijven op, die vandaag de dag samenwerken maar ieder op zich zijn blijven staan, ‘hun eigen broek ophouden’, aldus Van IJzerloo, die in 2010 Henk Tettelaar opvolgde.

Het bedrijf noemt zich een groothandel in aluminiumproducten die ook veel zelf samenstelt, zeker sinds in de jaren 90 een ‘servicecentrum’ is gekocht. Hoofdactiviteit is nu het bewerken van plaatmateriaal voor de gevelindustrie, met name in de utiliteitsbouw van kantoren en winkelpanden. Veel passen en meten, aldus Van IJzerloo. “Je kan bijna zeggen dat ieder stuk bij ons uniek is.”