OM wil twee jaar plus tbs voor Wim van Z.
- Redactie
- 10-01-2025
- Nieuws
SCHIEDAM - Twee jaar cel en tbs met dwangverpleging. Die straf eist het Openbaar Ministerie tegen Schiedammer Wim van Z. De 55-jarige man, gekend als groot Feyenoord-supporter, zorgde op 10 april afgelopen jaar voor veel trammelant in zijn straat in Schiedam-West. Door uit een jerrycan brandbare vloeistof vanuit zijn woning op straat en geparkeerde auto’s te gooien en brandende voorwerpen na te werpen, zorgde hij voor veel schade. Drie auto’s vatten vlam. Zie hier.
De Schiedammer stond vandaag voor de rechter. Het OM sprak van levensgevaar dat Van Z. veroorzaakte, door de metershoge vlammen die ook naar de woningen in de Huysmansstraat hadden kunnen overslaan.
Als verklaring gaf Van Z. aan dat hij die dag een eind aan zijn leven wilde maken; hij had veel pillen geslikt en wilde met het vuur de politie op afstand houden.
Van Z. kreeg in het verleden al vaker tbs opgelegd. Hij noemt zichzelf ook openlijk ‘een mafkees’. Na een brandstichting en een bankoverval enkele decennia geleden, besluit hij zijn leven om te gooien: hij kiest voor een leven als Christen en laat zich dopen. Hij voorziet een snel einde aan het bestaan op de aarde, van de hele mensheid, en vertelt daar vaak en veel over. Op 8 april afgelopen jaar is er een zonsverduistering, en dat lijkt Van Z. het moment van het einde van de wereld zoals we die kennen. Als blijkt dat dat niet het geval is, stuurt hij twee dagen later zijn vrouw en kind weg en slikt de pillen.
In de rechtszaal biedt Van Z. excuses aan voor zijn gedrag daarna. Het veroorzaken van de brand, zijn optreden richting de verpleging in het ziekenhuis, die hij de huid vol scheldt. Ook de rechter ziet een andere Van Z. voor zich in de rechtszaal. Zelfs de medegevangenen in het huis van bewaring zou dat zijn opgevallen. Zijn advocaat stelt dan ook dat tbs met dwang niet nodig is. De Schiedammer heeft laten zien dat hij is staat is om zelfs de criminaliteit achter zich te laten, zo betoogt de raadsman. Ambulante geestelijke hulp aan Van Z. zou daarom volstaan.
De vrouw en dochter van Van Z. konden niet terugkeren naar hun woning in de Huysmansstraat en maken nu elders een nieuwe start.