Categorieën

Service

'Gelukkig hebben we niet geschoten'

'Gelukkig hebben we niet geschoten'
Nieuws

'Gelukkig hebben we niet geschoten'

  • Redactie/politie Schiedam
  • 24-04-2024
  • Nieuws
'Gelukkig hebben we niet geschoten'


SCHIEDAM - De politie Schiedam doet op sociale media een boekje open over de gang van zaken rond de melding van een bezoeker van winkelcentrum Passage die een vuurwapen op zak zou hebben. Het zorgde ruim twee weken geleden voor zorgelijke momenten, ook voor de politiemensen die op de melding afgingen. Een van hen meldt:

“Op zondag 7 april draaien mijn collega en ik samen een noodhulpdienst, als er een melding binnenkomt dat er een man met een vuurwapen in de Passage van Schiedam zou lopen. Het vuurwapen zou gezien zijn door een omstander.

Met meerdere eenheden zijn wij ter plaatse gegaan en hebben het winkelcentrum helemaal ‘dichtgezet’, zoals wij dat noemen. Bij elke uitgang stonden er collega’s en dus moest hij wel gezien gaan worden, als hij nog in het winkelcentrum zat. De TPE, ook wel Team Parate Eenheid, was ook aangesloten. De TPE werkte in burgerkleding en kon onherkenbaar door de Passage lopen. 

We hebben het winkelcentrum uitgekamd, maar de man was waarschijnlijk voor onze komst net de Passage uitgeglipt. Na lang zoeken gingen we verder met de overige meldingen.

Eenmaal bezig met een andere melding kwam er weer een telefoontje binnen bij de meldkamer dat er een man was gezien met een vuurwapen in de Passage. Dit betrof een andere melder dan de eerste en het kon dus niet anders dan dat er daadwerkelijk iemand zou lopen met een vuurwapen. Elke collega stond gelijk op scherp.

Wij reden weer richting de Passage en ik zei nog tegen mijn collega dat we hem dit keer echt moesten pakken. We kozen ervoor om weer bij dezelfde uitgang te staan als dat we eerder stonden. Direct daarna hoorden wij over de porto dat hij bij de kassa stond van de Action. Hij was aan het afrekenen en liep naar buiten…

Mijn collega en ik keken elkaar aan en wisten bijna zeker dat hij onze kant op kwam. Het was erg druk op straat en dus was het hopen dat we de man konden spotten. Vervolgens zagen wij een man naar buiten lopen die enigszins voldeed aan het signalement. Aangezien het druk was op straat en wij niet honderd procent zeker wisten dat dit onze persoon was, kozen wij ervoor om hem ‘verscherpt’ te controleren. We trokken dus niet gelijk ons vuurwapen, wat we in zo’n situatie zouden mogen.

Het viel ons op dat hij erg vriendelijk was en vervolgens het volgende zei: “Ik denk al dat ik weet waarvoor jullie komen.” Ik bekeek de man van top tot teen. Hij stond op dit moment met zijn handen tegen de muur zoals wij van hem hadden gevraagd. Vervolgens besluit de man opeens zich om te draaien en zijn shirt met een hand omhoog te trekken.

We zagen een handgreep van een vuurwapen. Zo snel als wij konden, stapten wij naar achteren en richtten we ons vuurwapen op hem. Op dat moment besloot de man naar het vuurwapen te grijpen en deze ook te pakken. In zo’n moment sta je voor een lastige beslissing en moet je gelijk reageren. De man gooide al snel het vuurwapen op de grond, waardoor er weer ‘rust’ ontstond. We hebben de man vervolgens aangehouden. Wat bleek achteraf… Het vuurwapen was nep.

De man bleek een verward persoon te zijn die ons beroep erg leuk vond, waardoor hij zelf een wapen bij zich wilde dragen om er een beetje bij te horen.

Mijn collega en ik keken elkaar aan en zeiden later nog dat dit heel anders had kunnen aflopen… We waren blij dat we niet geschoten hadden op het moment dat hij ervoor koos te grijpen naar het vuurwapen.