Categorieën

Service

Hoe duurzaam is de DCMR zelf?

Hoe duurzaam is de DCMR zelf?
Gezond

Hoe duurzaam is de DCMR zelf?

  • Advertorial
  • 26-03-2024
  • Gezond
Hoe duurzaam is de DCMR zelf?

Foto's: Hans Tak/DCMR


SCHIEDAM - Een spannend moment voor DCMR-medewerkers die hun organisatie vertegenwoordigden aan een kritische DCMR Kinderraad. Ze kregen de kans om de kinderen uit te leggen welke inspanningen en initiatieven DCMR op dit moment tot een duurzame organisatie maken. Of de huidige inspanningen genoeg zijn, daar vellen de kinderraadsleden nu een oordeel over.

Waar DCMR traditiegetrouw andere organisaties onder de loep neemt, is het ditmaal de DCMR Kinderraad die de duurzaamheid van de organisatie zelf aan de tand voelt. Vorig jaar deelden de kinderraadsleden een pluim uit aan een bedrijf dat volgens hen goed bezig is op het gebied van duurzame bedrijfsvoering. Hoe dat eraan toeging lees en kijk je in dit nieuwsbericht terug.

Checklist
De Kinderraad komt een aantal keer per jaar bijeen om aan de slag te gaan met een vraagstuk. Dit jaar zijn ze op excursie geweest bij Erasmus Universiteit Rotterdam, waar ze kennis maakten met het energie neutrale Langeveldgebouw, en hebben aan de hand van nieuwe inzichten hun checklist verfijnd. Die checklist biedt houvast tijdens de controle bij DCMR zelf, want er kunnen veel verschillende aspecten bijdragen aan de duurzaamheid van de organisatie als geheel.

Wat doet DCMR nu?
Tijdens de controle en rondleiding bij DCMR werden een aantal interessante voorbeelden aangehaald. Hieronder een kleine selectie:

Human Resources: vanuit de HR-afdeling wordt bijvoorbeeld met de S.T.O.E.P.-methode (Stappen; Trappen; Openbaar Vervoer; Elektrisch; Privé-auto) gewerkt aan het stimuleren van duurzaam woon-werkverkeer.

Communicatie: de communicatieafdeling print en produceert de uitingen van DCMR op een zo duurzaam mogelijke manier en zet zich met campagnes zowel intern als extern in om duurzaamheid te promoten.

Facilitair management: de FM-afdeling kreeg de meeste tijd, omdat zij het gebouw beheren hadden zij een rondleiding in petto. De kinderen kregen de honderd zonnepanelen op het dak te zien, de warmte koude installatie en uitleg hoe die in de loop van de jaren beter is afgesteld en daardoor energie bespaard. Van 2010 tot 2023 heeft DCMR door het juist afstellen het gasverbruik van 59 woningen en het elektriciteitsverbruik van 134 woningen per jaar bespaard.

Toezichtslab: ook de gedragswetenschapper had een curieus inzicht. Zo komt er bij het versturen of het in je inbox laten staan van e-mails CO2 vrij. Dat komt doordat de datacenters die e-mails opslaan hierdoor meer energie verbruiken. Met een opgeruimde mailbox bespaar je dus energie!

Er zijn tijdens de rondleiding natuurlijk veel meer inspanningen ter oren gekomen. Echter zijn de kinderen erg gedreven en creatief en neemt DCMR een eventueel advies en aanbeveling graag ter harte. Binnenkort presenteert de Kinderraad het advies en lees je er op DCMR.nl meer over.



DCMR Milieudienst Rijnmond

Parallelweg 1, Schiedam

Meer over DCMR Milieudienst Rijnmond →