Categorie├źn

Service

Huren vrije sector in Schiedam tien procent omhoog

Huren vrije sector in Schiedam tien procent omhoog
Wonen

Huren vrije sector in Schiedam tien procent omhoog

  • Redactie
  • 18-01-2022
  • Wonen
Huren vrije sector in Schiedam tien procent omhoog

Foto: Ardito


SCHIEDAM - De krapte op de Schiedamse woningmarkt vertaalt zich in oplopende huurprijzen in de vrije sector. De vierkantemeterprijs van nieuw verhuurde huizen in de stad lagen in de laatste drie maanden van 2021 ruim tien procent hoger dan een jaar eerder.

Dat stelt Pararius, naar eigen zeggen ‘het grootste onafhankelijke woningplatform van Nederland’. Een vierkante meter woonruimte ging tussen begin oktober en eind december voor 14,57 euro over naar een nieuwe huurder. In het derde kwartaal was die prijs nog 13,93 euro, aldus Pararius. In het vierde kwartaal van 2020 was dit tarief 13,24 euro.

De prijsstijgingen volgen op een jaar aan prijsdalingen, waar het de bedragen betrof die aan nieuwe huurders in rekening werden gebracht. Tussen de zomer van 2020 en die van 2021 daalden de (nieuwe) huren ieder kwartaal met drie à vier procent ten opzichte van dezelfde periode in het voorgaande jaar. In de lente van 2020, toen de gevolgen van de Coronacrisis nog moesten doordringen in de huren, gold in Schiedam een vierkante meterprijs van 14,41 euro. Door de forse verhoging van de afgelopen maanden is de vierkante meterprijs van huurwoningen in de particuliere sector nu hoger dan ooit. Overigens is 10,12 procent verhoging van de huurprijs nog altijd flink minder dan de prijsverhoging van koopwoningen.

Ter vergelijk: in een stad als Amsterdam is deze ontwikkeling compleet anders. De duurste stad van het land heeft ‘last’ - het is maar hoe je het bekijkt - van de wet van de remmende voorsprong: in de laatste maanden van afgelopen jaar werden woningen aan nieuwe mensen verhuurd met een gemiddelde meterprijs van 22,45 euro. In de laatste maanden van 2015, zes jaar eerder dus, gold een prijs van 22,28 euro.

In Rotterdam zijn de huren in de vrije sector ook op recordniveau, met een gemiddelde meterprijs in de hele stad van 16,98 euro. In het derde kwartaal van 2018 werd bij de buren al een prijs van 16,50 euro aangetikt. Toen gold in Schiedam nog een meterprijs van 12,45 euro; gecombineerd met de huidige prijs van 14,57 euro geeft dat een beeld van ook de relatieve prijsstijging in Schiedam. 

Pararius biedt ‘uitsluitend’ professionele makelaars, waaronder NVM, VBO, Vastgoed PRO, woningcorporaties, beheerders, beleggers en projectontwikkelaars de gelegenheid hun beschikbare woningaanbod te presenteren. Maandelijks verwelkomt de website meer dan 2,5 miljoen bezoekers. Deze bezoekers hebben gratis en onbeperkt toegang tot het aanbod van ruim zestigduizend woningen.