Categorieën

Service

Kramer Group verkocht aan staatsbedrijf Qatar

Kramer Group verkocht aan staatsbedrijf Qatar
Nieuws

Kramer Group verkocht aan staatsbedrijf Qatar

  • Redactie/De Schiedammer Online
  • 15-08-2023
  • Nieuws
Kramer Group verkocht aan staatsbedrijf Qatar

Foto: Kramer Group


SCHIEDAM - Depot- en terminalgroep Kramer komt in handen van Q Terminals Group uit Qatar.

Kramer werd in zestig jaar tijd groot met zijn depots voor lege containers, die in het havengebied wachtten op lading. Oprichter Marcel Kramer was ooit als glazenwasser betrokken geraakt bij het schoonmaken van de eerste containers die naar Rotterdam kwamen. Hij bouwde zijn werkzaamheden uit met containerreparatie en later ook overslag. Het bedrijf is eigenaar van Rotterdam Container Terminal op de Maasvlakte. Ook exploiteert het de Barge Service Center, door het beladen van binnenvaartschepen met containers op de Maasvlakte. Eerder was Kramer Group geïnteresseerd in overname van Rotterdam Shortsea Terminals in de Eemhaven, pal tegenover Schiedam, maar legde het af tegen investeerders uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Kramer hoort ook bij de eerste bedrijven die worden aangesloten op de Rotterdamse Container Exchange Route.

Q Terminals verwerft negentig procent van de aandelen in Kramer Group. Ht gaat om de pakketten van drie keer 25 procent van de aandelen in handen van drie kinderen van Marcel Kramer, geboren in Delfshaven. Kramer sr. overleed eerder dit jaar. Het vierde kwart is in handen van het vierde kind, André Kramer (50), momenteel algemeen directeur van het bedrijf. Hij verkoopt vijftien procent en houdt een klein resterend belang van tien procent. Hij blijft ook in functie.

Q Terminals is in handen van twee staatsbedrijven uit de oliestaat. Het exploiteert terminals. Volgens Neville Bissett, algemeen directeur van Q Terminals, past de overname in de plannen van Qatar om de economie van het emiraat een breder fundament dan alleen olie te geven. “Kramer Group is een belangrijke strategische stap voor Q Terminals. Hiermee breiden we onze aanwezigheid uit naar de grootste haven van Europa.”

Kramer Group realiseerde in 2022 een omzet van 66,6 miljoen euro, het resultaat na belastingen kwam uit op ruim elf miljoen euro. Kramer Group telt naar verluidt ongeveer 350 personeelsleden. Het was het laatste overslagbedrijf in de Rotterdamse haven in Nederlandse handen. De overname verschaft het bedrijf de mogelijkheden om te investeren in uitbreiding in België en Duitsland, zo liet Kramer weten.