Categorieën

Service

Laat je niet bedotten

Laat je niet bedotten
Wonen

Laat je niet bedotten

  • Han van der Horst
  • 11-10-2020
  • Wonen
Laat je niet bedotten

COLUMN - Sinterklaas mag dit jaar vanwege Corona geen grote intocht houden. Nu zorgt wethouder Duncan Ruseler voor de verrassingen. De Onroerend Zaak Belasting gaat met een procent of drie en een half omhoog. Ook het rioolrecht stijgt. Dat zal veel Schiedammers – vooral die met een eigen woninkje – rauw op het lijf vallen.

Het is een rare en dure tijd. De inkomens blijven hetzelfde of tonen een tendens tot dalen. Je kosten blijven gelijk. En dan legt de gemeente nog eens een hogere rekening bij je neer in een poging om het dienstenniveau op peil te houden. Want dat is de achtergrond van deze jammerlijke lastenverzwaring.

Het is belangrijk te beseffen dat wethouder Ruseler met zijn rug tegen de muur staat. De afgelopen jaren heeft het kabinet Rutte de gemeenten allemaal nieuwe taken gegeven, zoals op het gebied van de jeugdzorg. Omdat ze op gemeentekantoren zo lekker dicht bij de burgerij zitten kunnen ze maatwerk leveren tegen bodemprijzen. Daarom zijn de subsidies vanuit Den Haag sterk verminderd. Als colleges van B&W niet uitkomen moeten ze zelf maar zien hoe ze het rooien. Dan valt aan verhoging van de lokale belastingen niet te ontkomen.

De komende maanden zullen de regeringspartijen opscheppen over de nette manier waarop zij met de landelijke overheidsfinanciën zijn omgegaan. Dankzij de overschotten van de laatste jaren kunnen wij ons nu de dure maatregelen veroorloven om bedrijven en arbeidsplaatsen overeind te houden. En nog wordt de inkomstenbelasting verlaagd. Is het niet geweldig?

Het is niet geweldig. Het is boerenbedrog. In Den Haag hebben Dijsselbloem, Hoeksta en consorten hun eigen straatje schoongeveegd ten koste van de lagere overheden. Hun budgetten zien er zo netjes uit omdat zij de uitkeringen uit het gemeentefonds hebben beperkt. De gebakken peren zijn op de stadhuizen bezorgd, zodat ze er nu dáár mee zitten.

De economische gevolgen van Corona maken het alleen nog maar erger.

Als burger koop je er absoluut niets voor. Wat de nationale overheid schenkt in de vorm van een belastingverlaginkje hier en daar, wordt dubbel en dwars teruggehaald door gemeentes en waterschappen. Die kunnen niet anders.

Onthoud dat als ze je straks weer vanuit een marktkraampje op het Land van Belofte proberen te paaien. Ze maken er het land van de loze beloftes van. Besef dat u die verhoging van de onroerendezaakbelasting vooral aan Rutte en Hoekstra te danken hebt, niet aan Duncan Ruseler. Laat je niet bedotten.