Categorieën

Service

Leer eens niet zo stroef zijn

Leer eens niet zo stroef zijn
Uit

Leer eens niet zo stroef zijn

  • Han van der Horst
  • 04-07-2021
  • Uit
Leer eens niet zo stroef zijn

COLUMN - Na veel verwikkelingen krijgt de heer Atom Zhou dan nu wel een omgevingsvergunning voor zijn Mood-restaurant op de Havendijk. Dat wordt dan het vierde in een keten die hij in de afgelopen jaren heeft opgebouwd. Meneer Zhou komt dan dicht bij zijn honk, want hij zat op school in Schiedam-Noord terwijl zijn ouders een afhaalchinees exploiteerden in het westen, op de Paulus Potterstraat. 

Bij het restaurant – eigentijds fusionachtig Chinees met Franse elementen – komen vergaderzalen en een hotel voor de bezoekers van de bedrijven langs de Wilhelminnahaven en de Wiltonhaven. 

Het gebouw zelf  is iconisch. Zhou wil zijn restaurant vestigen op de plek van de voormalige gereformeerde Goede Haven Kerk, die in de jaren vijftig  verrees ongeveer op de kop van de Spuihaven, naast maar niet in de bebouwde kom van de Gorzen. Aanvankelijk wees de gemeente Zhou´s aanvraag voor een vergunning af (zie hier.) Het lukte de horecaman niet hierover met de gemeente in contact te komen, zodat hij zich maar naar een speakerscornerbijeenkomst van de raad begaf om uitleg te geven over het karakter van zijn hotel-restaurant. Hij nam daar ook de vrees weg dat hij een Polenhotel wilde vestigen. U weet: wij Nederlanders willen wel dat Oost-Europeanen zich hier de pleuris komen werken, maar als ze in de buurt woonruimte dreigen te vinden, wordt onmiddellijk de noodklok geluid. Zhou wist echter duidelijk te maken dat dit niet de doelgroep is voor zijn hotel. Men zal er voor ongeveer honderd euro per nacht kunnen logeren. 

Bewoners van de flats aan de Maasboulevard mopperden dat ze onvoldoende door de gemeente waren geïnformeerd, terwijl het wijkontwikkelingsteam van de Gorzen volhield dat dit niet op zijn weg lag. Ach God toch, jongens en meisjes, niet op jullie weg om de buurt te informeren. Moet de ondernemer zelf doen. Men heeft toch de vergunning verstrekt? Doe niet zo moeilijk. 

Het zou toch mooi zijn als de Schiedamse ambtenarij eens leerde wat minder stroef, stijf en formeel te zijn bij kwesties als die rond de vestiging van het Mood-restaurant op de Havendijk. Dat is zonder meer een verrijking voor de hele zone langs de Nieuwe Maas, de Gorzen incluis. Voor hetzelfde geld had de heer Zhou schouderophalend een plek voor zijn nieuwe vestiging gezocht waar hij minder hoefde te duwen en te trekken: in het Westland en elders langs de Nieuwe Waterweg zijn alternatieven genoeg. Of anders in de buurt van Terneuzen of het Sloehavengebied, maar hij hield voet bij stuk en bleef voor Schiedam kiezen.