Categorieën

Service

Matricedirecteur: besluit bomenkap valt zwaar maar is nodig

Matricedirecteur: besluit bomenkap valt zwaar maar is nodig
Nieuws

Matricedirecteur: besluit bomenkap valt zwaar maar is nodig

  • Redactie
  • 13-10-2022
  • Nieuws
Matricedirecteur: besluit bomenkap valt zwaar maar is nodig

SCHIEDAM - Hij moest denken aan de verschrikkelijke parkmeester van de Torteltuin uit Pluk van de Petteflet vandaag. Christian van der Gaag, directeur-eigenaar van Matrice, gruwelde ooit bij de plannen van de figuur uit het kinderboek, om bomen te kappen. En nu stond hij zelf voor die taak. Maar toch gaat de vergelijking ook weer mank: “Het is met een zwaar hart dat we de bomen om willen gaan halen.”

Maar het moet, zo leerde Van der Gaag. Uit het oogpunt van veiligheid, zowel voor wat betreft zijn medewerkers als gasten van het uitvaartcentrum, als voor zijn bedrijf. 

Tenminste: de drie grote populieren pal voor het pand moeten wijken. De acacia bijna aan de straat kan mogelijk blijven staan. In ieder geval zal het bedrijf dat de bomen komt rooien deze komende week laten staan. “De boom zit vol zwam. Maar we laten nog onderzoeken of deze met een goede behandeling nog te redden is.”

Dat gebeurt bij een bomenexpert, zoals ook het advies om tot het weghalen van de bomen over te gaan van een bomenexpert afkomstig is. “De Bomenridders zien dat anders, maar je ziet dat de ene bomenkenner een andere mening kan hebben dan de andere.”

Een vijftigtal berichten vond Van der Gaag vanmiddag in zijn mailbox, naar aanleiding van de oproep van de Bomenridders om bezwaar te maken tegen de plannen van Matrice. Soms echt emotionele, bijvoorbeeld van iemand die dierbare herinneringen aan de bomen heeft opgedaan op het moment dat afscheid van een ouder werd genomen bij Matrice.

“Dus ook wij willen de bomen niet kwijt. Maar ik probeer een goede ondernemer te zijn die staat voor zijn mensen.” Dat houdt onder meer in dat Van der Gaag niet lichtvaardig te werk is gegaan. “Ik vind het vervelend dat we zo min of meer tegenover elkaar komen te staan.” Denk even aan de parkmeester van Pluk. “Dat raakt mij. Maar ik verzet me tegen het idee in het schrijven van de Bomenridders dat we ondoordacht werken. Dit is een traject van meer dan een half jaar. We hebben de bomen grondig laten onderzoeken.” Het is volgens de uitvaartondernemer evenmin zo dat de gemeente Schiedam de mening van de Bomenridders deelt dat de bomen het beste blijven staan. “Het was de gemeente die adviseerde om de kersenboom - de vijfde boom in kwestie, red - weg te halen.” 

Zo richt het dispuut zich met name op de drie, ongeveer vijftig jaar oude populieren. Volgens de Bomenridders ‘monumentaal’. “Ja, dat vind ik ook. Maar het advies is toch echt om deze te verwijderen.” De Bomenridders geven aan dat de drie de grote voorjaarsstorm zonder problemen hebben doorstaan, maar Van der Gaag heeft een andere ervaring. “Die dag is ons pand dichtgegaan. De drie populieren gingen voor ons gevoel door de storm een meter heen en weer. En niet gewoon, daar zat enorm veel beweging in. En daarbij zagen we de bodem meebewegen. Dat was echt angstig.”

Van der Gaag wil veiligheidsrisico’s voor zijn 27 medewerkers waar mogelijk uitbannen. En wordt daar ook door zijn verzekeringsmaatschappij op gewezen. “Die zegt nu dat als we het advies om te rooien negeren, we het risico lopen dat we onverzekerd zijn…”

Van der Gaag en collega’s zullen de reacties uit de stad beantwoorden met een uitleg, zo ongeveer als hier gesteld. “Het opmerkelijke is dat we de deuren in de omliggende straten zijn afgegaan en toen misschien wel zeventig mensen hebben gesproken. Die reageerden vooral in de trant van ‘jammer, maar we snappen wel dat de veiligheid dat vraagt’. Ik hoop dat we dat iedereen uitgelegd krijgen.”

Matrice Uitvaartbegeleiding

Prins Bernhardlaan 121, Schiedam

Meer over Matrice Uitvaartbegeleiding →