Categorieën

Service

Na twee jaar eindelijk weer met elkaar zingen

Na twee jaar eindelijk weer met elkaar zingen
Uit

Na twee jaar eindelijk weer met elkaar zingen

  • Redactie
  • 18-03-2022
  • Uit
Na twee jaar eindelijk weer met elkaar zingen

Vanaf nu tot en met 9 april kan iedere zanger meedoen met live online meezing-middagen; foto: Participatiekoor


SCHIEDAM - Mensen met en zonder dementie repeteren de Matthäus Passion in de Dorpskerk in Kethel. Na twee jaar kunnen ze eindelijk weer zingen met elkaar.

Het Participatiekoor Midden-Delfland is druk aan het repeteren om op zondag 10 april eindelijk weer te kunnen optreden. Mensen met dementie zingen op Palmpasen, begeleid door mantelzangers, het Radio Filharmonisch Orkest en het Jeugdkoor Spaarne de hoogtepunten uit de Matthäus Passion op het Mediapark te Hilversum. Iedereen is welkom om mee te doen. Aanmelden kan op I: participatiekoor.nl.

Sinds 2020 kent Midden-Delfland een zogenaamd Participatiekoor. Een participatiekoor is een bijzonder koor. Er zingen mensen in met dementie, die begeleid worden door mensen zonder dementie, zogenaamde mantelzangers. In 2018 richt artistiek leider Erik Zwiers het eerste participatiekoor op in Haarlem. Op Paaszaterdag zongen 55 zangers, waarvan vijftien met dementie, de hoogtepunten uit de Matthäus Passion in de Doopsgezinde kerk in Haarlem. Met groot succes. Er volgde een koor in Bergen en in Helmond en sinds 2020 jaar ook in Midden-Delfland. "Mensen met dementie kunnen meer dan we vaak denken, als je hen maar op de juiste manier ondersteunt," legt Zwiers uit. "Elk koorlid met dementie wordt ondersteund door een mantelzanger. Dat is een vast maatje waarmee zij samen zingen en die helpt bij allerlei praktische zaken. Op deze manier kan iedereen meedoen.’’

Drijvende kracht achter het koor in Midden-Delfland is Marianne Schoone. Zij stond aan het begin van dit koor. In de Schiedamse dirigent Bas van Houte vond Schoone al snel het vakmanschap dat nodig was om een Matthäus Passion te kunnen ‘doen’. Hij is immers ook al jaren de dirigent/organist die de uitvoering van het lijdensverhaal op muziek van Bach in Schiedam mogelijk maakt. “Hij hoort wat er in een stem en in een mens zit en daagt uit," zegt Schoone.

Na twee jaar stilgelegen te hebben door Corona kan er nu eindelijk weer samen gezongen worden. Iedereen die in de buurt van Schiedam woont kan meedoen met de twee live repetities op 20 maart en 5 april. De repetities zijn van 14.30 uur tot 15.45 uur en staan onder leiding van Bas van Houte. Iedereen, met of zonder dementie die van zingen en van Bach houdt is van harte uitgenodigd zondag in de Dorpskerk, Noordeinde 10, in Schiedam.

Het grote doel is de meezing-Passie Hosha Na! op zondag 10 april. Om 16.00 uur komen dan alle deelnemers van de Participatiekoren uit het hele land bij elkaar in het Muziekcentrum van de omroep in Hilversum. Daar worden ze ontvangen door het Radio Filharmonisch Orkest, solisten van het Groot Omroepkoor én het Jeugdkoor Spaarne. Samen met hen wordt een prachtig concert gegeven waarin de hoogtepunten van de Matthäus Passion ten gehore worden gebracht.

Vanaf nu tot en met 9 april kan iedere zanger meedoen met live online meezing-middagen. Na de aanmelding ontvangen de zangers een zangboek en krijgen ze toegang tot de online repetities. De online meezing-dagen volgt de zanger met dementie samen met zijn mantelzanger. Hij of zij helpt met het instuderen van de muziek, maar ook met praktische zaken als het bedienen van de computer. Zo oefenen alle deelnemers uit het hele land samen de mooiste koren en koralen uit de Matthäus Passion.