Categorieën

Service

Oranje uitgeschakeld op WK

Oranje uitgeschakeld op WK
Sport

Oranje uitgeschakeld op WK

  • Ted Konings
  • 13-12-2023
  • Sport
Oranje uitgeschakeld op WK

Kelly Dulfer, teleurgesteld na de wedstrijd; beeld via Viaplay


HANDBAL - Ondanks de hooggespannen verwachtingen vooraf, is Nederland uitgeschakeld op het WK-handbal. Na zes achtereenvolgende overwinningen knikkerde Noorwegen Oranje uit het toernooi: 23-29.

De titelverdediger bleek een maatje te groot, opnieuw. Op het toernooi in 2019 na, dat Nederland wereldkampioen maakte en waarop Oranje van Noorwegen won, zijn het op de grote toernooien heel vaak de Scandinavischen die als sta-in-de-weg fungeren voor Oranje.

De voortekenen waren dit keer heel goed, met zes ‘makkelijke’ overwinningen op zak. Oranje speelde aanvallend sterk, met op de vleugels Angela Malestein en Bo van Wetering die de doelvrouwen van de tegenstanders vaak en makkelijk wisten te passeren. Dit toernooi stond ook de verdediging onder leiding van Kelly Dulfer als een huis. En na Tess Wester in vorige toernooien bleek nu Yara ten Holte een keepster die voor menig nachtmerrie bij tegenstandsters zal hebben gezorgd, zo vaak deed zij hun inspanningen teniet.

Maar tegen Noorwegen weinig van dat al. Ja, het begin was spannend. Ten Holte hield in het eerste deel van de wedstrijd ondenkbaar veel ballen tegen. Na drieënhalve minuut viel pas de 0-1 voor Noorwegen. Maar aan de andere kant stond Silje Margarethe Solberg op doel; zij werd na afloop verkozen tot vrouw van de wedstrijd en stopte zo mogelijk nog meer ballen dan Ten Holte. De bal van Dulfer die het eerste Nederlandse doelpunt had moeten betekenen, werd door Solberg gestopt.

Zodoende was het pas na vijfenhalve minuut dat Dione Housheer het eerste punt voor Nederland op het bord zette. Nikita van der Vliet zorgde ervoor dat Nederland de voorsprong pakte, en na acht minuten stond Oranje met 4-2 voor.

Maar de Noorsen toonden zich sterker dan pakweg Brazilië of Spanje in aanvallend opzicht; ze wisten de verdediging met regelmaat uit elkaar te spelen met stevig en creatief aanvalsspel. 

Van Wetering en Malenstein kwamen vanuit de hoeken nauwelijks in het spel voor, en stuitten als ze werden bereikt vaak op Solberg. Die kon mede uitgroeien tot heldin van de Noren omdat Oranje niet versaagde, en de handbalkwaliteiten heeft het team gewoon. Zo wist het een 7-12 achterstand om te buigen tot een 11-12 ruststand. Dat de scheidsrechters het fysieke spel van de Noorsen met regelmaat bestraften met twee minuten tijdstraf, hielp hierbij. Zoë Sprengers ontpopte zich als de doelpuntenmaakster.

Na rust kwam Nederland op 13-13 gelijk en ging het wel los met veel doelpunten. Over en weer. Totdat Noorwegen er steeds beter in slaagde ook aanvalsters als Polman en Abbingh ver van de goal te houden; de cirkelaanvalster (Van Vliet of Broch) werd moeilijk bereikt. En Ten Holte stopte niet meer zo veel ballen als in het begin van de wedstrijd. Het werd 15-16 en daarna stond het in korte tijd 15-21.

Coach Per Johansson wisselde veel, en dat zorgde ook niet voor de benodigde rust in het team. Gesteund door een uitgelaten thuispubliek - dat naar verluidt vooraf best vreesde voor de goede afloop - liep Noorwegen steeds verder weg. De zes punten verschil werd nog wel teruggebracht tot oorsprong werden nog wel eens keer teruggebracht tot drie - mooi lobje van Estavana Polman Verder kwam Nederland niet. Het werd 22-27. Toen verlies voor Oranje onvermijdelijk leek kreeg Noorwegen ook nog eens vleugels en vielen de doelpunten makkelijk, via doeltreffende pogingen van met name Stine Oftedal, Henny Reistad en vooral vleugelaanvalster Stine Skogrand, die negen punten maakte uit negen pogingen.

Kelly Dulfer reageerde voor de tv-camera dat ze nu ‘het liefst naar huis gaat’, maar ze moet door. Nederland speelt nog twee wedstrijden om de vijfde plaats. Plaatsing voor het Olympisch kwalificatietoernooi is door de plek in de kwartfinale wel verzekerd.

Wat er mis ging? Een teleurgestelde Dulfer - ‘ik weet eigenlijk allemaal niet zo goed’ - vatte samen: “We hebben ons goed voorbereid; in de eerste paar minuten redt Yara ons een paar keer; de dekking hadden we wel goed; we maakten te veel fouten in de aanval, waardoor er heel veel makkelijke doelpunten konden vallen, iets waar Noorwegen heel goed in is.” Misschien was Oranje wat te gehaast. “Makkelijke schoten die de keeper kan hebben, paar ballen in de handen van de hoek, gewoon balen.” Ook al was de achterstand ook in de tweede helft op zeker moment een punt. “We hebben het niet slim uitgespeeld, kregen ook een paar keer overtal. Ik weet het eigenlijk ook niet…” Spelen voor plek vindt zij ‘nu moeilijk’.