Categorieën

Service

Handbaldames met vertrouwen in arena tegen Noorwegen

Handbaldames met vertrouwen in arena tegen Noorwegen
Sport

Handbaldames met vertrouwen in arena tegen Noorwegen

  • Redactie
  • 12-12-2023
  • Sport
Handbaldames met vertrouwen in arena tegen Noorwegen

Foto: fam. Dulfer


HANDBAL - De Nederlandse handbalvrouwen werken vol vertrouwen toe naar de beslissende wedstrijd tegen Noorwegen, om half negen vanavond. Ook al kan het na zes gewonnen wedstrijden op het wereldkampioenschap zo maar voorbij zijn.

De Oranjevrouwen, met Schiedamse Kelly Dulfer, zullen de thuisploeg moeten kloppen zonder veel steun van eigen supporters en met een bloedfanatiek publiek tegen zich. In Trondheim worden een kleine tienduizend supporters verwacht op de tribunes.

Handbal is groot in Noorwegen. Het land is regerend wereldkampioen en toonde zich daarvoor drie keer eerde het sterkste team van de wereld. In 2015, toen Nederland aan het begin stond van een sterke opmars in het vrouwenhandbal, verloor het de finale op het WK van Noorwegen. Ook de EK-finale een jaar later ging tegen Noorwegen voor Oranje verloren. Vier jaar later wonnen de Oranjedames hun eerste en enige wereldtitel, maar niet van Noorwegen.

Erik Dulfer, vader van Kelly, baalt dat de loting dusdanig is dat Nederland Noorwegen nu al treft. De wedstrijd was een finale waardig geweest. Samen met Frankrijk deelt Noorwegen de afgelopen jaren de handballakens uit; Nederland moest een paar treetjes terug na de sensationele wereldtitel - wie herinnert zich niet de wedstrijd tegen Spanje, die met een doelpunt verschil werd gewonnen, Lois Abbingh benutte met nog vijf seconden op de klok een strafworp.

Diezelfde Abbingh liet weten dat Nederland het vaak tegen Noorwegen aflegt omdat beide landen een vergelijkbaar spel spelen, snel in de omschakeling. Van de 66 onderlinge duels die sinds 1962 tussen Nederland en Noorwegen zijn gespeeld, won Noorwegen er maar liefst vijftig. De Scandinavische grootmacht deed Oranje de laatste jaren pijn in de WK-finale van 2015 en de EK-finale van een jaar later.

Abbingh, aanvoerster van het team, speelt zelf in Noorwegen, bij Vipers Kristiansand, en ervaart daar de status die handbalsters hebben. Dat is echt anders dan in Nederland. "De handbalsters zijn hier echt idolen. Je ziet ze op enorme afbeeldingen in de supermarkt staan."

Erik Dulfer is niet te spreken over de 'logistiek' van het WK. Na zes wedstrijden in het Deense Frederikshaven - in de kop van Denemarken, waar de boten naar Göteborg en Oslo vertrekken - wordt de kwartfinale gespeeld in Trondheim. "Niet te doen", zegt Dulfer over de reis tussen de Deense en Noorse WK-stadions. Hij en zijn familie zullen dan ook ontbreken in de hal vanavond. "Sommige ouders wachten in Denemarken en gaan dan in Herning kijken." Daar vinden zowel de halve finales plaats, als de wedstrijden om groep 5 tot en met 8.

Dulfer zelf is even terug in Schiedam. Als Oranje vanavond wint stapt hij van de week weer in de auto, naar Denemarken. Hij heeft er wel vertrouwen in dat het zo ver gaat komen. "Je hoort alle dames zeggen dat het gevoel goed is... Dus zij zijn vol geloof in een goede afloop. Noorwegen zal ons zeker vrezen.. Hopelijk wordt het een kraker, waarbij de Nederlandse dames aan het langste eind trekken."