Categorieën

Service

Provincie koopt autoveer Blankenburg

Provincie koopt autoveer Blankenburg
Nieuws

Provincie koopt autoveer Blankenburg

  • Redactie
  • 25-10-2023
  • Nieuws
Provincie koopt autoveer Blankenburg

Het veer Blankenburg lag lang in Heijplaat te wachten op wat er komen ging


SCHIEDAM - De provincie Zuid-Holland wordt de eigenaar van autoveer Blankenburg. De provincie en de curator die zich ontfermt over het faillissement van AquaSwets, hebben een akkoord bereikt over de overname. Met de aankoop is een bedrag van € 214.999,- gemoeid.

Gedupteerde Jeannette Baljeu is opgelucht: ,,Er is de afgelopen tijd hard gewerkt aan de technische onderzoeken en aan afstemming met alle betrokken partijen. We zien deze aankoop op dit moment als de best mogelijke keuze, aangezien er op korte termijn geen andere haalbare oplossingen, zoals een nieuw autoveer, zijn. Ik ben blij dat deze horde is genomen en de focus nu komt te liggen op de benodigde reparaties van het autoveer.”

Nadat de Blankenburg is verworven en de betalingen zijn voltooid wordt deze vrijgegeven door scheepswerf De Haas. Damen zal daarna zo snel mogelijk het schip wegslepen en de reparaties starten. Een door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) erkende technisch deskundige beoordeelt op verzoek van de provincie vervolgens de nut en noodzaak en de kosten van de door Damen voorgestelde reparaties, waarna Damen zo snel als mogelijk start met de herstelwerkzaamheden.

De eerste prioriteit van de provincie Zuid-Holland is het zo snel als mogelijk in de vaart krijgen van de Blankenburg. De afspraken met Damen lopen tot juli 2025, met 2 keer een verlengingsmogelijkheid van een jaar. Dit betekent dat Damen tot deze tijd de veerverbinding tussen Maassluis en Rozenburg verzorgt. Op dit moment met het fiets-voetveer de Jorina en zodra gerepareerd, ook met het autoveer de Blankenburg. ,,Op korte termijn starten we ook met de voorbereidingen voor een nieuw aanbestedingstraject. In samenwerking met Provinciale Staten, gemeenten Maassluis en Rotterdam en de Dorpsraad van Rozenburg kijken we wat voor een veerverbinding er, na de ingebruikname van de Maasdeltatunnel, nodig is.”