Rechter tegen Joel en gemeentebestuur: kom eruit!
- Redactie
- 27-08-2024
- Wonen
SCHIEDAM - Joel Investments en de gemeente Schiedam moeten elkaar eens goed in de ogen kijken en snel een oplossing vinden voor hun geschil over de uitbetaling van een rijkssubsidie aan de nieuwe eigenaren van de Heilig Hartkerk.
Dat is het verdict van de rechter, waarvoor beide partijen gisteren verschenen in een kort geding. Voor vrijdag aanstaande verwacht de rechter een antwoord.
Tijdens de zitting stelde Joel Investments dat het niet akkoord kon gaan met de condities die het gemeentebestuur stelt om de Start-bouwimpuls (Sbi) beschikbaar te stellen. “In de beschikking van de gemeente staat dat dat gebeurt als de fundering voor 36 woningen wordt gelegd. Maar we gaan in de kerkzaal, waar we een nieuwe fundering met 180 schroefplan realiseren, maar 28 woningen bouwen”, legt Jos Lamper van Joel uit. “Het wordt een soort doos in een doos, en die palen zijn nodig zodat de woningen onafhankelijk kan staan en bewegen van de schil die de huidige kerk is.” De andere acht woningen voor ouderen moeten in de vroegere pastorie komen. “Daar gaan we niet met de fundering aan de slag. Dus we kunnen domweg niet akkoord gaan met voorwaarden die spreken over 36 woningen met paalfundering. Dan zou er nooit uitgekeerd worden.”
Toen Joel hiertegen bezwaar maakte bij de gemeente, was diens repliek per omgaande post het aankondigen van uitstel van een beslissing met zestien weken. “Dat is vier maanden.. daar gaan onze kosten”, aldus Lamper.
Daarbij: “We zijn drie jaar bezig, over alle punten hebben we steeds onderling overleg gehad, behalve op dit punt. De gemeente had best even kunnen bellen.”
Maar ook zonder de verwarring over 28 of 36 woningen konden Lamper en partner Elbert van den Brink niet akkoord gaan met de condities. Het fundamentele meningsverschil tussen ontwikkelaars en gemeente is de definitie van ‘start-bouw’. Schiedam hanteert een ander begrip dan de rijksoverheid, aldus Lamper. Dientengevolge wil de gemeente het laatste deel van de Start-bouwimpuls, beschikbaar gesteld door het rijk, betaalbaar gemaakt via de gemeente, pas overmaken na realisatie van de fundering. “Die kost ons om en nabij de zeven ton.” Onwerkbaar, aldus Lamper. “Het idee van de Sbi is nu juist dat projecten die niet konden starten vanwege tekorten, vlot te trekken.” Lamper wil dat Schiedam de definitie van de rijksoverheid hanteert. “Die zegt dat start-bouw is al het andere bij het realiseren van een project dan slopen en grondwerk.”
Joel Investments gaat binnenkrot wel beginnen met het impregneren van de muren van het kerkgebouw uit 1927. “Zeker het souterrain is vochtig. De muren zorgen ervoor dat het vocht optrekt. Daarom gaan we de muren impregneren met een vloeistof, een soort glaslaag leggen we dan aan. Vroeger legden ze wel eens glasplaatjes in het voegsel. Zo werkt dat ook, om het optrekkend vocht tegen te gaan.” Een klus van ruim honderdduizend euro, waar de aannemer een tot twee weken mee bezig is. Dat betekent dat een kleine helft van het geld dat Joel al overgemaakt kreeg van de gemeente, 220.000 euro, al direct hieraan wordt uitgegeven. De Start-bouwimpuls van de rijksoverheid bedraagt ruim 440.000 euro.