Categorie├źn

Service

Schiedam heeft een eigen Gouden Boekje

Schiedam heeft een eigen Gouden Boekje
Nieuws

Schiedam heeft een eigen Gouden Boekje

  • Advertorial
  • 25-01-2023
  • Nieuws
Schiedam heeft een eigen Gouden Boekje

Museumdirecteur Anne de Haij leest voor op basisschool Het Startblok; foto: Fred Ernst


SCHIEDAM - Bij de heropening van het Stedelijk Museum Schiedam in 2022 opende ook de historische tentoonstelling Panorama Schiedam. Om de bijzondere verhalen die hier worden verteld door te geven aan alle kinderen van de stad, verschijnt nu een Gouden Boekje dat alle leerlingen uit groep vier de aankomende jaren cadeau krijgen.

Auteur Parham Rahimzadeh werd gevraagd om het verhaal te schrijven. Jan Lieffering maakte de illustraties. Het boek Chloé en de boefjes reizen door de tijd wordt deze week, tijdens de nationale voorleesdagen, feestelijk gepresenteerd. Vandaag en op 27 januari lezen onder meer de burgemeester, de voorleeskampioen en de auteur voor op verschillende Schiedamse basisscholen.

De leerlingen groep vier van basisscholen De Taaltuin, El Furkan, De Kaleidoscoop, Het Startblok en De Loep krijgen deze week bijzondere voorlezers in de klas. De burgemeester, schrijver Parham Rahimzadeh, medewerkers van het museum en een voorleeskampioen lieten de leerlingen alvast kennismaken met het verhaal van Chloé en de boefjes.

Chloé logeert met haar zusje Abbey en hun neefje Louay bij Oma Laleh in Schiedam. Als Chloé bijna in slaap valt, hoort ze een mysterieus gezang. Ze ziet nog net hoe Oma in een blauwe lichtflits verdwijnt, met de twee kleine boefjes achter zich aan. Er zit voor Chloé niets anders op dan achter ze aan te gaan. Dat is het begin van een wonderlijke reis door de tijd. Zal Chloé Oma en de boefjes terug kunnen halen?

Chloé en de boefjes is verschenen bij uitgeverij Rubinstein. De illustraties zijn van Jan Lieffering. Het boek is vanaf vandaag voor 9,99 euro verkrijgbaar in de museumwinkel van het Stedelijk Museum Schiedam en bij een aantal lokale boekhandels. Daarnaast wordt het boek dankzij Fonds Schiedam Vlaardingen, Fonds Historische Publicaties Schiedam en Stichting Opbouw Schiedam de komende jaren cadeau gedaan aan alle leerlingen groep vier van Schiedamse basisscholen. Ook wordt het boek gratis verspreid via een aantal belangrijke partners van het Mijn Schiedam programma van het museum.

Schrijver Parham Rahimzadeh is bekend van het boek Arab (2021). Hij werd geboren in Iran en groeide op in Schiedam en Rotterdam. 'Hij was baby-asielzoeker, straatschoffie, ondernemer, student en fiscalist, maar met Arab ontpopte hij zich tot de meesterlijke verteller van verhalen die hij altijd al wilde zijn' (Uitgeverij Prometheus). Jan Lieffering is illustrator van kinderboeken en schoolboeken. Hij is onder meer bekend van zijn illustraties voor de Gouden Boekjes met Efteling-sprookjes.

Stedelijk Museum Schiedam

Hoogstraat 112, Schiedam

Meer over Stedelijk Museum Schiedam →