Schiedammer nam klus voor beschieting woning over
- Cerberus/Niels Dekker
- 13-05-2024
- Nieuws
SCHIEDAM/ROTTERDAM – In het holst van de nacht wordt een woning aan de Rotterdamse Kerkhoflaan beschoten. Het is een van de vele aanslagen in een slepend drugsconflict, waarvoor in dit geval op een nabijgelegen begraafplaats vijf Schiedammers worden opgepakt. De eerste verdachte beweert vandaag in de rechtbank dat hij de klus overnam van zijn broertje en zich er last minute van distantieerde. “Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen”, vertelt Ronald A. (24).
Op Snapchat krijgt het jongere broertje van Schiedammer Ronald A. begin dit jaar een aanbod. In ruil voor duizend euro moet hij in opdracht van ‘Junto28’ een portiekwoning in het Rotterdamse Crooswijk beschieten. Het vuurwapen wordt afgeleverd in een speelgoeddoosje, dat de opdrachtgever bij de flat van zijn moeder achterlaat.
Het is echter niet zijn broertje, maar Ronald A. die het verstopte wapen ophaalt. “Ik wilde mijn broertje beschermen”, vertelt hij vandaag in de rechtbank, waar de Schiedammer terechtstaat voor wapenbezit én zijn rol bij de aanslag die op 11 februari met het pistool wordt gepleegd. “Hij was net weer vrijgekomen en ik wilde voorkomen dat mijn broertje nog een keer in de gevangenis zou komen. Ik wilde niet dat hij weer in de problemen zou komen. Ik zei daarom dat ik het wilde doen.”
Volgens de 24-jarige A. is hij vanaf het begin niet daadwerkelijk van plan de klus uit te voeren. “Ik zou het wapen weggooien. Ik ga naar de kerk, heb een goede baan, heb alles op orde en geen geld nodig. Ik houd me niet bezig met die straatdingen.”
Wel stapt A. die bewuste nacht in een auto. De bestuurder geeft hij vijftig euro om hem naar de Kerkhoflaan in Rotterdam te rijden, waar de te beschieten woning staat. A. zoekt het adres op op Google. “Ik ben er uitgestapt en in de buurt gaan rondsluipen. Ik keek of ik het wapen ergens kon weggooien, maar omdat ik zoveel angst had ben ik toch naar de woning gegaan. Angst dat de opdrachtgever anders misschien iets met mijn moeder zou doen.”
Bij dat huis in Rotterdam-Crooswijk staat dan ook de twintigjarige Cedi C. uit Schiedam klaar. Volgens deze medeverdachte, die op advies van de Reclassering later volgens het jeugdstrafrecht wordt berecht, krijgt hij het vuurwapen van een ‘angstige’ A. in handen gedrukt met een duidelijke opdracht: ‘Trekken, halen’.
Eén keer schiet C. door het raam van de verlaten woning. Niemand raakt gewond. De kogel boort zich binnen in het plafond. “Ik schoot expres scheef”, zal de schutter later zeggen tegen de politie.
Camera’s in de buurt leggen het moment vast. Opvallend is dat A. het dan al op een rennen heeft gezet. Niet voor niks, zo vertelt hij de rechters. “Ik heb echt niet tegen hem gezegd dat hij moest schieten. Ik wees hem alleen de woning en zei daarbij dat ik het niet ging doen en dat als hij het ging doen, dat dit dan zijn eigen verantwoordelijkheid was. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen. Ik heb dit zelf meegemaakt in mijn familie en weet hoe ernstig het kan zijn.”
Eenmaal op de vlucht hoort A. een knal. "Er werd achter me geschoten. Toen was het allemaal gebeurd.”
Samen met drie anderen worden A. én C. kort erna opgepakt op een nabijgelegen begraafplaats. (Zie ook dit artikel) “Toen ik werd gearresteerd, dacht ik: ‘Wat heb ik nu gedaan?’ Ik heb heel mijn toekomst verspeeld”, vertelt hij huilend.
Volgens zijn advocaat klopt het verhaal van zijn cliënt en heeft C. er ‘belang bij zijn eigen rol kleiner te maken’ door naar A. te wijzen. De rechters vinden het op hun beurt dan wel vreemd dat A. het wapen testte in een kelderbox, zoals te zien op een teruggevonden filmpje.
“Als je van plan was het weg te gooien, waarom moet je het dan uitproberen?”, klinkt het kritisch. “En waarom stuurt u om 03.28 uur een bericht dat u ‘even uw tellie’ uit gaat zetten? Dat lijkt erop dat u wel van plan was het te doen. Was het geen optie om te zeggen: ‘Zoek maar een ander?”
Weer gooit A. het op vrees. “Ik heb het uit angst gedaan. Ik weet niet wat er in me omging.”
Het Openbaar Ministerie ‘hecht veel waarde aan het totaalplaatje’ en vraagt vrijspraak voor het beschieten van de woning. Voor het wapenbezit eist de aanklager twaalf maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk.
Die eventuele straf komt bovenop een definitieve veroordeling van A. in een zedenzaak, waarvoor hij acht maanden cel kreeg, waarvan de helft voorwaardelijk.
De rechtbank doet op 27 mei uitspraak.
Schieten heeft te maken met verijdelde ontvoering
Bij de beschoten woning aan de Kerkhoflaan ging bijna twee weken later weer een explosief af. Volgens de politie hebben de incidenten ‘vermoedelijk’ te maken met een verijdelde ontvoering op de Jacques Dutilhweg en diverse explosies op de Jacques Dutilhweg en de Ravelstraat in Capelle aan den IJssel.
Doelwit in al die zaken zou een man zijn die wordt verdacht van drugshandel. Hij zit inmiddels zelf vast. Junto28, de mogelijke opdrachtgever in de zaak van Ronald A., is volgens diens advocaat geïdentificeerd. Net als andere betrokkenen staat hij waarschijnlijk later terecht.