Categorieën

Service

Stadstrots

Stadstrots
Wonen

Stadstrots

  • Han van der Horst
  • 18-02-2024
  • Wonen
Stadstrots

Middelburgers zijn trots op hun stad


COLUMN - Harald Bergmann valt wel met zijn neus in de boter. Nauwelijks was bekend dat hij nu ook officieel benoemd is tot burgemeester van onze stad, of RTL4 maakte bekend dat Schiedam plaats zes bezet op de lijst van meest criminele steden in Nederland. Zijn huidige standplaats Middelburg staat op plaats 54. Dat wordt dus een hele verandering, te meer daar orde en veiligheid behoren tot het takenpakket van de burgemeester. 

Hoe komt het dat Schiedam zo misdadig is? De streekoproep Twee spreekt in een bericht het vermoeden uit dat  onze kampioenspositie op het gebied van de misdadigheid samenhangt met het grote aantal schuldenaren. Veel Schiedammers komen niet rond. Dan zijn ze er rijp voor om door criminele organisaties te worden verleid. In de praktijk betekent dat een rol bij de handel in en productie van drugs. Zo kun je namelijk aan snel geld komen en de pakkans is alles bij elkaar gering. Een of ander platform heeft zelfs berekent dat 6,6 procent van de Schiedamse jongeren een hoog risico loopt op deze manier in de misdaad verzeild te raken.

Inderdaad kampen veel Schiedammers met een persoonlijke schuldenproblematiek. Het ligt voor de hand dat jij met je goed gevulde bankrekening dan denkt: die zullen wel gevoelig zijn voor de verleiding van het snelle geld. Dat is echter nog maar de vraag. Dan zou dit verband immers makkelijk aantoonbaar zijn. Je kijkt gewoon hoe de financiële positie van veroordeelden was voor zij aan de misdaad begonnen maar zulke gegevens ontbreken. Het is al erg genoeg als je in de schulden raakt. Dat kan iedereen heel gemakkelijk overkomen. Als jij of je partner iets overkomt – een ongeluk, een ernstige ziekte – dan komt met de prijzen van nu al gauw de aflossing van de hypotheek in gevaar en voor je het weet is de deurwaarder een vaste bezoeker. Van de zogenaamde schuldhulpverlening valt in de praktijk ook niet al te veel te verwachten. En dan word je ook nog even door de goegemeente in verband met misdaad gebracht. Of liever gezegd door de criminoloog Edward van der Torre, want die wéét het van de criminele verleiding. 

Waarom schrijf ik dit op? Dat doe ik omdat het getuigt van een typisch Schiedamse mentaliteit. Wij zijn in Schiedam niet echt trots op onze stad en dus heet ik Harald Bergmann welkom met een verhaal over de criminaliteit hier ter stede en niet over de bijzondere kenmerken van onze binnenstad met zijn prachtige achttiende eeuwse park en zijn vele herenhuizen. Ik realiseerde me dat terwijl ik de alinea zat te schrijven over de correlatie tussen schuldenaren en misdaad. 

Harald Bermann is dat vast ontwend geraakt. Middelburgers zijn trots op hun prachtige stad. Ze houden van hun Middelburg. Ze hebben allemaal de Lange Jan, de toren van het kloostercomplex waarin nu het provinciaal bestuur huist, in hun hart gesloten. Ze schamperen niet. Ze vinden dat niet-Middelburgers terecht jaloers zijn op hun stad.

Een beetje van dat zelfvertrouwen kunnen wij in Schiedam goed gebruiken. Ik hoop dat Harald Bergmann dat uit zijn vorige standplaats meebrengt en ons leert hoe we trotser kunnen zijn op onze stad.