Categorieën

Service

Schiedamse speelt doktertje met valse recepten

Schiedamse speelt doktertje met valse recepten
Nieuws

Schiedamse speelt doktertje met valse recepten

  • Cerberus/Niels Dekker
  • 25-06-2023
  • Nieuws
Schiedamse speelt doktertje met valse recepten

SCHIEDAM – Diazepam, temazepam, oxazepam, oxycodon, amoxicilline, oogzalf en ibuprofen. Voor alles wat de 59-jarige T. K. uit Schiedam nodig had voor haar thuisapotheek gebruikte ze jarenlang vervalste doktersrecepten. Voor die oplichtingspraktijken verscheen de voormalig medewerkster van een medische kliniek vrijdag voor de politierechter. “Ze wisten ervan.”

Halverwege vorig jaar slaat een apotheker in Schiedam alarm bij justitie. De farmaceut ontdekt dat hele stapels uitgeschreven medicatie voor patiënt T.K. (59) zijn vervalst. Het gaat om uiteenlopende recepten in de periode van 2017 tot en met 2022 waar de handtekening van een dokter onder staat, maar die verklaart dat hij hiervoor nooit toestemming heeft verleend. 

Wel blijkt de dokter mevrouw K. te kennen. Zij was vroeger actief als medewerkster van de kliniek waarvoor hij ook werkt. In die rol stelde ze met zijn goedvinden recepten op voor patiënten van die kliniek en zette daar namens hem zijn specifieke signatuur onder.

Die methode blijkt K. na haar vertrek bij de kliniek te hebben voortgezet, maar dan voor medicatie die ze voor zichzelf nodig heeft.

De Schiedamse claimt vrijdag voor de politierechter in de Dordtse rechtbank dat de arts hiervoor wel degelijk zijn zegen had gegeven. “Ze wisten er echt van. Maar wellicht omdat hij nog steeds arts is en bang is zijn vergunning kwijt te raken, dat hij dit ontkent. En nu wordt het in mijn schoenen geschoven”, vertelt de vrouw.

Ze vervolgt. “Bij mijn weten deed ik niks verkeerd. Hij gaf toestemming voor het uitschrijven voor recepten voor mezelf.”

De rechter wijst haar erop dat er niet voor niks een arts tussen moet zitten voor er bepaalde medicatie wordt verstrekt. “U kunt zich voorstellen dat het niet de bedoeling is dat dit gebeurt zonder supervisie van een arts. Dat systeem is er niet voor niks en is ook in uw eigen belang. We willen wel eens zonder die arts, maar dat is niet de bedoeling.”

Hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar, die het OM in eigen persoon vertegenwoordigt bij de zitting, sluit zich daar bij aan. “Als je zelf zo nauw betrokken bent geweest bij een kliniek, dan weet je dat een recept alleen geldig is als een arts dat ondertekent. Een apotheek moet daarop kunnen vertrouwen.”

Hij wil met zijn strafeis ‘een duidelijk signaal geven dat dit niet kan’. Vanwege het smetteloze verleden van K. eist hij vijfduizend euro boete. “En daarmee een hele grote punt erachter.”

De advocaat van K. vraagt een geld- of werkstraf volledig voorwaardelijk op te leggen. “De recepten waren al eerder uitgeschreven en uitsluitend voor haarzelf. Het was niet bedoeld om een handeltje op te zetten.”

De politierechter volgt evenwel het OM en legt de vijf mille boete op. “U maakte de biljetten op en leverde ze daarna in. Het is belangrijk dat je de arts niet opzij zet. Met deze tik wil ik het afdoen.”