Siem Rosman: zeer gewaardeerd raadslid en ‘historische’ voorzitter
- Kor Kegel
- 10-11-2024
- In memoriam
IN MEMORIAM - Een bijzonder sympathiek gemeenteraadslid was hij, maar bepaald niet schuw om zijn mening te geven. Siem Rosman is maandag op 93-jarige leeftijd overleden. Hij was kort geleden opgenomen in het Zonnehuis in Vlaardingen. Hij heeft een mooi leven gehad, laten zijn vrouw Fia en kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen weten, verdrietig en dankbaar.
Siem Rosman kreeg in de tweede helft van de vorige eeuw grote lokale bekendheid, doordat hij 23 jaar deel uitmaakte van de Schiedamse gemeenteraad, met onderbrekingen. De eerste periode was van 1966 tot 1970 als raadslid voor de Protestants-Christelijke Groepering (PCG), een lokaal samenwerkingsverband van de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) en de Christelijk-Historische Unie (CHU).
De volgende periode was van 1971 tot 1982 met als kanttekening dat de PCG in 1974 in Schiedam ophield te bestaan om samen met de Katholieke Volkspartij (KVP) het Christen-Democratisch Appèl (CDA) te vormen, zes jaar voordat ook landelijk het CDA vorm kreeg door een samengaan van KVP, ARP en CHU. In 1976 deed Rosman het verzoek aan het college van burgemeester en wethouders om de bij het college omstreden film van Jan Schaper over Schiedam uit 1967 te vertonen aan alle gemeenteraadsleden; aanleiding was dat Schapers leerling Hans de Ridder de film wilde actualiseren. De rechten behoorden bij de gemeente.
Acht jaar had de PCG respectievelijk het CDA in de oppositie gezeten, toen in 1978 weer deelgenomen kon worden aan de coalitie en het CDA een wethouder kon leveren in de persoon van Rietje Taverne-van Campen. Hierdoor werd Siem Rosman fractieleider. De linkervleugel van de PvdA moest niet veel van de samenwerking met het CDA weten en het schuurde flink, maar de duidelijke, zalvende en relativerende opstelling van Rosman zorgde dat deze raadsperiode zonder kleerscheuren afgerond kon worden.
Tweemaal werd Rosman benoemd tot lid van de Rijnmondraad, in 1981 en in 1984.
Zijn derde raadsperiode in Schiedam was van 1986 tot 1994. Hij maakte in 1990 kans om wethouder te worden, maar de PvdA ging een andere coalitie aan met D66 en Groen Links. Vernielingen bij de Opstandingskerk brachten hem tot het advies om in het beleid meer aandacht te besteden aan etnische minderheden.
In september 1991, toen hij na een dienstverband van twintig jaar bij de gemeentelijke maatschappelijke zorg in Delft met vut ging, werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Kort na zijn vertrek uit de Schiedamse gemeenteraad werd hij voorzitter van de Historische Vereniging Schiedam. Hij schreef artikelen voor het tijdschrift Scyedam en in 1999 schreef hij een zeer leesbaar boek over het 75-jarig bestaan van de Vereniging voor Christelijk Volksonderwijs in Kethel; hij was er van 1984 tot 1996 vicevoorzitter van geweest. In zijn tiende jaar als voorzitter van de Historische Vereniging Schiedam ontving hij de M.C.M. de Grootspeld van de gemeente Schiedam. In 2006 zorgde hij dat de vereniging een goede website kreeg. Het jaar erna stond hij aan de wieg van de cursus Ken Uw Stad. Hij werd benoemd tot erelid van de Historische Vereniging en vorig jaar ontving hij thuis de bijbehorende erespeld. “Hij was glashelder”, zegt huidig voorzitter Han van der Horst.