Categorieën

Service

Spelers Shaktar Donetsk op bezoek in Mrija

Spelers Shaktar Donetsk op bezoek in Mrija
Nieuws

Spelers Shaktar Donetsk op bezoek in Mrija

  • Redactie
  • 20-07-2023
  • Nieuws
Spelers Shaktar Donetsk op bezoek in Mrija

Spelers Viktor Kornienko en Eduard Kozik voetballen met kinderen in Mrija; foto's: Roel Dijkstra


VLAARDINGEN - Voetballers van de Oekraïnse voetbalkampioen Shaktar Donetsk kwamen vandaag een kijkje nemen in Mrija, de Vlaardingse wijk in aanbouw voor de huisvesting van vluchtelingen uit het land in oorlog.

Ter voorbereiding op hun nieuwe seizoen - ook voetbal gaat door in Oekraïne - zijn de voetballers van Shaktar Donetsk tot en met zondag neergestreken in Vlaardingen. Tussen en trainen en het spelen van oefenwedstrijden wilden de verdedigers Viktor Kornienko en Eduard Kozik zich laten rondleiden door wethouder Ivana Somers-Gardenier.  “We zijn trots dat we FC Shakhtar Donetsk kunnen laten zien waar we mee bezig zijn en daarnaast is het geweldig om kinderen uit Mrija de kans te geven deze topsporters te ontmoeten”, aldus de wethouder.

Eenmaal de wijk ingelopen werden de spelers al gauw opgemerkt door de kinderen. Zij konden het niet laten een balletje te trappen en met hen op de foto te gaan. “De bouw van Mrija heeft indruk gemaakt. In zo’n korte tijd is er zoveel gerealiseerd. Prachtig om te zien dat Vlaardingen zich zo inzet voor de Oekraïense bevolking”, zou Andrey Babeshko, woordvoerder van  FC Shakhtar Donetsk, bij die gelegenheid hebben gezegd.

In Mrija - 'Vrede' in het Oekraïns - wonen nu ongeveer 670 mensen, vooral vrouwen en kinderen. De bouw nadert zijn voltooiing aangezien het laatste woonblok de komende weken wordt opgeleverd. Over een maand moeten er zo'n duizend ontheemde mensen uit Oekraïne wonen. Daaronder ook Oekraïners die tot dusver onderdak in Schiedam hebben gevonden. De school is gebouwd en er is plek voor een informatiepunt waar Inclusia (locatiebeheer) zich gaat vestigen. Er is ook ruimte voor een huisarts en het wijkteam om spreekuur te kunnen houden. Half augustus 2023 kunnen de laatste bewoners naar Mrija verhuizen, waarna op 11 september 2023 de officiële opening plaatsvindt.