Categorieën

Service

Stella in financiële problemen

Stella in financiële problemen
Bedrijven nieuws

Stella in financiële problemen

  • Redactie
  • 06-11-2024
  • Bedrijven nieuws
Stella in financiële problemen

Stella over de Overschieseweg; foto: Stella

SCHIEDAM - Stella lijkt geen mooie toekomst beschoren: de e-fietsenverkoper vroeg uitstel van betaling aan.

Het bedrijf uit Nunspeet kampt met serieuze financiële problemen nu investeringsmaatschappij DM Equity Partners, eigenaar van Stella Fietsen, heeft besloten de geldkraan dicht te draaien. De investeerder heeft het vertrouwen verloren dat de fietsenmaker structureel winstgevend kan worden.

Stella bestaat sinds 2011 en is groot geworden met de productie van elektrische fietsen. Het bedrijf telt een kleine vijftig verkoop- en servicevestigingen in Nederland, België en Duitsland. Er werken zo'n 440 mensen.

DM Equity Partners is de investeringsmaatschappij van keukenondernemer Ben Mandemakers. Het bedrijf kocht zich bij het Stella, opgericht door Daan van Renselaar en Wilco van de Kamp. Toen er begin dit jaar financiële problemen ontstonden, schoot DM Equity Partners de fietsenfabriek te hulp met een lening van 13,4 miljoen euro en verkreeg het het volledig eigendom over Stella.

Maar gisteren vroeg het bedrijf dus uitstel van betaling aan. Vandaag heeft het personeel een verplichte vrije dag. Klanten kwamen aan een gesloten deur. Het Financieel Dagblad schreef dat die klanten nog ongeveer duizend fietsen in bestelling hebben bij Stella. 

Stella Fietsen beperkt zich tot een korte reactie. "Op dit moment is de bewindvoerder in overleg met de directie en gaan we samen kijken naar wat er gaat gebeuren", aldus woordvoerder Alex de Vries.

De verliezen bij Stella lopen sinds enkele jaren gestaag op. Volgens het meest recente jaarverslag leed Stella in 2022 een nettoverlies van 17,7 miljoen euro. Het verlies over 2023, vóór rente, belastingen en afschrijvingen, kwam uit op 12,3 miljoen euro. Alleen al tot september 2024 werd een kasstroomverlies van 13,7 miljoen euro geregistreerd. Deze rode cijfers zijn volgens marktkenners te wijten aan een scherpe daling in de vraag naar elektrische fietsen na de Coronapandemie, stijgende kosten en een toenemende concurrentie waarin prijsverlagingen de winstgevendheid verder onder druk zetten.

Tijdens de coronajaren kende de e-bike markt een enorme groei, met een sterke vraag die leidde tot tekorten en een grote druk op de aanvoerketen. Nadien kampen bedrijven echter met overtollige voorraden en lagere verkoopcijfers.