Uyar en Olsen kampioen van Nederland

• Redactie/SI
  • 18-02-2024

Sebastian Olsen en Celil Uyar met hun gouden NK medaille; foto: SI

JUDO - Judoka’s Sebastian Olsen en Celil Uyar zijn gisteren beiden Nederlands kampioen geworden. Op het NK judo -18 jaar in Den Haag pakte Olsen het goud in de klasse -60 kg en Uyar in de klasse -50 kg. Sportinstituut Schiedam, de dojo waarin Olsen en Uyar judoën, noemt de dubbele winst als 'een geweldig resultaat'.

Sebastian Olsen kwam in de ochtend op de mat in de klasse -60 kg. Hij bereikte de finale door achtereenvolgens met ippon te winnen van Ginato Florencia, Mohammed Noufal en Twan van Vliet. In de finale wist de Schiedamse judoka al na één minuut zijn tegenstander Roan Wehman op zijn rug te werpen. Olsen werd zo voor de tweede keer in zijn carrière kampioen van Nederland. Eerst in de -15 jaar en nu in de -18 jaar.

Celil Uyar ging in de middag de strijd aan in de klasse -50 kg. Hij won snel van Tom Albers en daarna ook snel van Rutger Eijzinga. In de halve finale won hij met een schitterende ippon van regerend Nederlands Kampioen Senn van Buel. In de finale versloeg Uyar tegenstander John-Vincent Kuipers. Ook voor Uyar was het voor de tweede maal dat hij Nederlands kampioen werd; eerder gebeurde dat in de -15 categorie.

Behalve de twee Schiedamse winnaars kwamen er nog vijf Sportinstituut Schiedam judoka’s in actie op het NK. Giovanni Florencia werd vijfde bij de heren -90 kg en Iben Olsen zevende bij de dames -52 kg. Marie Lynn Luesken (dames -70 kg), Devilin Boumans (dames -57 kg) en Brandon Jansen (heren -73 kg) kwamen niet door de voorrondes heen. Jana Bergman (dames -70 kg) kon door ziekte niet deelnemen.