Categorieën

Service

Van Stigt Thans pakt de kop

Van Stigt Thans pakt de kop
Sport

Van Stigt Thans pakt de kop

  • Redactie/VST
  • 27-11-2022
  • Sport
Van Stigt Thans pakt de kop

Ron Heusdens wint via een daverende combinatie met rondslag; foto: VST


DAMMEN - Voor de tweede maal achter elkaar was het full house voor damvereniging van Stigt Thans. Alle drie de teams boekten tijdens de zesde ronde van de nationale damcompetitie een ruime overwinning. Het eerste heeft nu voor het eerst ook op bordpunten de leiding overgenomen van de ereklasse. Wageningen weet weliswaar op wedstrijdpunten nog bij te blijven, maar wel steeds met bescheiden 11-9 overwinningen in plaats van de zeer ruime overwinningen van de Schiedammers zoals tegen Fryslân.

Fryslân heeft dit jaar enkele sterke spelers toegevoegd aan hun team. De aanwezigheid van internationaal grootmeester Kees Thijssen maakt enig verschil. Ditmaal wist hij in zijn kenmerkende stijl Frits Luteijn op te brengen. In de opening ging het nog niet geweldig, maar met uiterst geduldig aanschuiven bereikte hij rond de veertigste zet een prachtige stelling, die bijna vanzelf won.

Voor de rest van de Friese ploeg was het ploeteren. Een half dozijn grootmeesters op remise houden is een schier ondoenlijke opgave. Casper Remeijer won zijn tweede partij op rij. Niet omdat hij grootmeester was, maar omdat zijn tegenstander ook tegen hem wat moest proberen. Als je niet wint van de 'zwakke' Schiedammers, dan wordt het verder niet veel. In een bizar randschijvenspel liep de Friese speler zich compleet vast op de zwarte verdediging. Op het ogenblik, dat hij opgaf, was hij feitelijk pat gezet midden op het bord. Bij dammen is dat geen remise, zoals bij schaken.

Internationaal grootmeester Vadim Virny ontpopt zich dit jaar als de grote steunpilaar. Hij liet de vijfde overwinning aantekenen van het seizoen. Het lijkt net alsof het vanzelf gaat. De tegenstander komt met licht ongemak uit de opening en dat blijft zo tot het late middenspel. Dan blijken opeens alle stukken van Virny op de goede plek te staan. In de partij nam zijn tegenstander in slechte stelling een aardige combinatie en kon na het tellen van de stukken direct opgeven. 

Ook Ron Heusdens draait dit jaar een goed seizoen. Onderbroken door een nederlaag heeft hij inmiddels eveneens vijf overwinningen. Een bizarre aanvalspartij resulteerde rond de veertigste zet in een stand, waarin zijn tegenstander simpel schijfwinst leek te kunnen forceren. Zetcontrole is dan van levensbelang. In plaats daarvan ging het bord leeg via dam geven, damhalen en naslag, waarbij de eerder cadeau gekregen dam er weer roemloos vanaf ging.

In de twee voorgaande seizoenen wist het tweede zich slechts ternauwernood te handhaven. Het probleem was, dat de sterren van de hemel gespeeld werden tegen de topploegen en dat de belangrijke partijen tegen andere degradatiekandidaten verloren werden. Ditmaal heeft het tweede twee ruime overwinningen op rij weten te boeken op concurrenten en is ogenschijnlijk ruim voor het eind van de competitie reeds veilig voor degradatie.