Categorieën

Service

Acht jaar cel geëist tegen 'kelderboxverkrachter'

Acht jaar cel geëist tegen 'kelderboxverkrachter'
Nieuws

Acht jaar cel geëist tegen 'kelderboxverkrachter'

  • Cerberus/Maarten Bakker
  • 02-02-2024
  • Nieuws
Acht jaar cel geëist tegen 'kelderboxverkrachter'

Foto: Ted Konings


SCHIEDAM - De 53-jarige Schiedammer Marcel B., die wordt verdacht van twee verkrachtingen en een poging tot aanranding van drie pubermeisjes in kelderboxen in Schiedam en Vlaardingen in 2010, verdient volgens het Openbaar Ministerie een celstraf van acht jaar. De politie kon de verdachte pas vorig jaar aanhouden, nadat een cold caseteam met DNA-onderzoek en een hologram hem had aangewezen als de dader. Tijdens de zitting bij de Rotterdamse rechtbank ontkende B. donderdag echter opnieuw. “Ik heb vanaf dag één gezegd dat ik die persoon niet ben.” 

De verkrachter sloeg op 31 augustus 2010 voor de eerste keer toe, aan het Bachplein in Schiedam. Hij volgde een 15-jarige meisje naar de kelderbox. “Als je meewerkt doe ik je geen pijn”, zei de man terwijl hij met een mes dreigde. Hij sleurde haar met haar been over de kelderboxvloer, voordat hij haar seksueel misbruikte. Ook moest ze hem bevredigen. Nadat hij klaar, was zei hij 'tegen niemand zeggen, ik weet waar je woont', en verdween uit de kelderbox. 

Drie weken later, op 20 september, sloeg de verkrachter opnieuw toe, ditmaal aan de Koninginnelaan in Vlaardingen, waar hij in een kelderbox een dertienjarig meisje misbruikte. Met de smoes dat hij op zoek was naar een fietspomp, volgde hij haar naar binnen, en haalde daar een mesje uit zijn zak, en dwong dit slachtoffer om seksuele handelingen toe te staan. 

Op dezelfde septemberdag achtervolgde de verkrachter in Vlaardingen, in de omgeving van de Europaboulevard, een ander vijftienjarig meisje. Hij liep weer de kelderbox in, opnieuw met de smoes van de fietspomp. Dit slachtoffer wist hem af te poeieren, en uit de ruimte te ontsnappen. 

De politie deed na de gebeurtenissen uitgebreid onderzoek, maar kon de identiteit van de kelderboxman niet meteen achterhalen, en sloot de zaak in 2012. Een coldcaseteam van de politie had vorig jaar meer succes door onder meer een hologram met een 3D-afbeelding van de man aan bezoekers van winkelcentra in Schiedam en Vlaardingen te tonen. Ook kwam er een uitgebreid DNA-onderzoek. 

Marcel B. kwam al in beeld bij de politie omdat een oud-collega van B. uit Schiedam hem herkende op de afbeeldingen die door de politie waren verspreid. B. weigerde aanvankelijk aan het DNA-onderzoek mee te werken, maar stemde uiteindelijk in. Zijn DNA bleek te matchen met dadersporen op het lichaam van het eerste slachtoffer en toont volgens het OM ook sterke gelijkenis met dadersporen op het lichaam van het tweede slachtoffer.     

Bij de Rotterdamse rechtbank werd B. gisteren door een rechter hiermee geconfronteerd. “Uit het onderzoek kun je afleiden dat uw vingers op de lichamen van de meisjes hebben gezeten”, zei een van de rechters. “Dat is een goede vraag, ik zit daar ook mee, ik weet het echt niet”, was het antwoord van B. Zijn advocaat meent dat niet goed is bijgehouden door de politie hoe de DNA-monsters zijn bewaard en bestudeerd. Daarom zouden die niet gebruikt kunnen worden als bewijs. 

Slachtoffers hadden verklaard dat de kelderboxman een petje droeg. Bij de politie bekende B. er wel eens een op te zetten, maar daar kwam hij bij de rechtbank op terug. “Alleen in de zomer als het loeiheet is, zet ik er wel eens een op.” Geconfronteerd met het hologram dat de politie van hem had gemaakt, zei hij dat hij de afbeelding niet op hem vond lijken. “Zo’n oud gezicht heb ik niet.”

De oud-collega die de politie tipte over B., heeft verklaard dat de verdachte tegen hem opbiechtte dat hij in het verleden mensen met een mes had bedreigd. “Dat klopt echt niet”, reageerde B. donderdag in de rechtszaal.

De politie heeft op zijn laptop en telefoon porno gevonden, waaronder een twintigtal afbeeldingen met meiden in de puberleeftijd. “Dat is rommel die met gewone foto’s is binnengekomen”, zei de verdachte.   

Het Openbaar Ministerie vindt dat met de DNA-sporen van B. er genoeg bewijs is tegen hem. De gebeurtenissen in de kelderboxen in Schiedam en Vlaardingen in 2010 vormen volgens de officier van justitie 'de ergste nachtmerrie voor iedere vrouw'. “De meiden hebben er ongelooflijk angstige momenten doorgemaakt. Onwetend fietsten ze vanuit school naar huis, en hielden ook nog vriendelijk de deur voor verdachte open.” B. heeft met het misbruik 'de seksuele ontwikkeling van de jonge slachtoffers doorkruist', aldus de officier van justitie.  

Het slachtoffer dat tijdig uit de kelderbox wist te ontsnappen, verklaarde donderdag bij de rechtbank dat ze nog jarenlang bang was. “Ik had jarenlang angst dat de verdachte zou terugkomen om af te maken wat eerder niet lukte.” De drie meiden eisen ongeveer zestienduizend euro schadevergoeding van de man.

“Ik vind het vreselijk wat de meiden hebben doorgemaakt, maar ik wil benadrukken dat ik het niet heb gedaan”, zei de verdachte nog eens.

Het OM beschuldigt hem er ook van dat hij honderdduizend euro verborgen heeft gehouden in een kluis in zijn woning. Omdat B. geen goede verklaring heeft voor de herkomst van het geld, zou het crimineel geld zijn. Volgens de verdachte gaat het om spaargeld van zijn overleden broer en zijn ouders.  

Uitspraak over twee weken.