Categorie├źn

Service

Vismarkt

Vismarkt
Wonen

Vismarkt

  • Han van der Horst
  • 14-08-2022
  • Wonen
Vismarkt

Foto uit collectie Gemeentearchief Schiedam


COLUMN - Er is enige heisa rond een boom op de Vismarkt. Daarin hangen 22 metalen vissen, die gezamenlijk een kunstwerk vormen. Dat verwijst naar Schiedams verleden van voor de komst van de branderijen. Toen was visserij de belangrijkste bron van inkomsten.

Nu de boom vol in blad staat, zijn de vissen nauwelijks zichtbaar. Een aantal Schiedammers vindt het daarom zonde van het geld. Ze gingen vooral los toen ze merkten dat het kunstwerk dertigduizend euro kostte. De kritiek was van het niveau: ¨Dat kan me kleine zussie ook.¨ 

Maker Ton Assman zei bij de onthulling begin dit jaar al dat dit de bedoeling was: de boom zou bijdragen aan de manier waarop zijn kunstwerk op het publiek overkwam. In de zomer zou het lover bijna alles bedekken, maar in het winterzonnetje zou men de metalen vissen in al hun glorie kunnen zien schitteren. Daardoor zouden ze de Schiedammers des te meer verbazen nadat ze maanden lang vooral bladeren hadden gezien.

Het idee achter het kunstwerk is méér cachet te geven aan de Vismarkt. De 22 vissen, die nu eens niet dan weer wel verborgen blijven, moeten een goed verhaal opleveren voor de gidsen die groeiende aantallen belangstellenden een rondleiding geven in de binnenstad. Net zoals de Taanbrug dat is, die door niemand in Schiedam werd gevraagd maar er toch kwam. Men miste de kans om deze verbinding over de Lange Haven 'ongevraagde brug' te noemen. Dat zou het verhaal nog mooier en beter hebben gemaakt.

Maar voor deze manier van denken is geen plaats in kleinburgerlijk Schiedam.

Het blijft trouwens jammer dat de in 1938 afgebroken visafslag midden op de Vismarkt nooit is hersteld. Kijk, dan geef je pas cachet aan zo´n verloren pleintje. Een replica van de oude stadskraan zou ook niet verkeerd zijn. 

Die stond aan de kade van de Lange Haven ongeveer waar tot voor kort de aanlegplaats van de fluisterboot was. Misschien een project voor Schiedam 750.