Categorieën

Service

Voorzichtig optimisme na uitspraak arbitragezaak jeugdzorg

Voorzichtig optimisme na uitspraak arbitragezaak jeugdzorg
Gezond

Voorzichtig optimisme na uitspraak arbitragezaak jeugdzorg

  • Redactie
  • 02-06-2021
  • Gezond
Voorzichtig optimisme na uitspraak arbitragezaak jeugdzorg

SCHIEDAM - Wethouder Patricia van Aaken is voorzichtig opgetogen over de uitkomst van de arbitragezaak over de jeugdzorg. "De uitspraak in de arbitragezaak is een stap de goede kant op.” 

Nu werd het ook wel tijd ook, aldus de zorgwethouder van Schiedam, want de problemen bij jeugdzorg spelen al jaren en lijken zich vooral op te stapelen. In Nederland en in Schiedam. “Eindelijk”, zegt zij daarom over de opdracht die de uitspraak het kabinet meegeeft om meer financiële armslag te scheppen voor de jeugdzorg.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) spande een arbitragezaak aan tegen het kabinet, omdat dit de zorg voor jonge mensen afscheept met te weinig financiële mogelijkheden, aldus de belangenbehartiger van de gemeenten. Na de ‘liberalisatie’ van de jeugdzorg in Nederland in 2015, die betekende dat dit in plaats van een verantwoordelijkheid voor het rijk en taak werd voor de gemeenten, kampen de meeste steden en dorpen in het land met oplopende tekorten in dit domein. Behalve een liberalisatie was de wets- en beleidsaanpassing namelijk ook een bezuiniging. Anders dan voorgesteld door de rijksoverheid weten gemeenten de kosten van de jeugdzorg echter niet echt te drukken. Dichter bij de mensen organiseren van de zorg was daarmee een mooie gedachte, maar blijkt ook een totempaal aan bureaucratie en miscommunicatie op te leveren.

Van Aaken is tevreden dat nu ‘duidelijk is uitgesproken dat de gemeenten gelijk hebben’. “ We komen echt geld te kort.” Alleen al voor 2022 gaat het om een bedrag van 1,9 miljard voor heel Nederland, zo stelde de arbitragecommissie. “Dat geld is hard nodig om onder andere de wachtlijsten weg te werken. Die zijn nu veel te lang”, aldus de Schiedamse wethouder.

Zij rekent zich echter nog niet rijk. "Met deze uitspraak zijn we er helaas nog niet. De VNG en het kabinet hadden afgesproken dat de uitspraak in de arbitragezaak bindend zou zijn. Nu de uitspraak er ligt, lijkt het kabinet toch weer terug te krabbelen”, zo denkt Van Aaken. “Dat is frustrerend, juist ook omdat we hier al op zoveel manieren aandacht voor hebben gevraagd. We hebben als gemeenten gewoon meer geld nodig om het kind te kunnen helpen. Maar als het kabinet niet structureel over de brug komt, is het kind de dupe.”