Categorieën

Service

'Stemmen over brisante zaken hoort niet in inclusiediner'

'Stemmen over brisante zaken hoort niet in inclusiediner'
Politiek

'Stemmen over brisante zaken hoort niet in inclusiediner'

  • Redactie
  • 04-04-2024
  • Politiek
'Stemmen over brisante zaken hoort niet in inclusiediner'


SCHIEDAM - AOV en Ouderenpartij (OPS) in de Schiedamse gemeenteraad willen van B&W weten hoe het inclusiediner afgelopen dinsdag is verlopen. Met name willen ze uitsluitsel of er een stemming is georganiseerd over 'het veranderen van straatnamen, het al dan niet weghalen van standbeelden en over de vraag of er voor het Schiedams slavernijverleden compensatie moet worden geleverd'.

Dat zijn 'brisante' onderwerpen, aldus de twee fracties. Door middel van 'hand opsteken' zou naar het oordeel van de deelnemers zijn gevraagd. Dat waren een twintigtal Schiedammers die zich vrijwillig hadden aangemeld om op het Stadskantoor mee te denken  over een inclusievere stad en hoe daar als stad de komende jaren aan te werken. 

AOV en Ouderenpartij willen graag weten wat er besproken is, en hebben daarom een verslag van de bijeenkomst opgevraagd. Dat is niet gemaakt, zo leerden zij. De presentatie die het gesprek op de avond inluidde, verzorgd door 'mevrouw Zeefuik', wordt niet geopenbaard, zo hoorden zij ook. Raar, vinden de twee.

Dus vroegen de fracties rond bij deelnemers aan het gesprek. Het leerde hen dat er gesproken is over apartheid. "In Schiedam?", zo vragen de vragenstellers zich af. 

Zij willen nu van het college weten of dat net als zij vindt dat 'dergelijke politiekgevoelige zaken in de openbaarheid in de gemeenteraad thuishoren en niet in besloten bijeenkomst, met van de gemeente Schiedam afhankelijke partners?' "Bent u het met ons eens dat wij in rede van een wethouder voldoende politiek en bestuurlijk inzicht kunnen verwachten om te begrijpen dat dit onderwerp in de gemeenteraad thuishoort en niet tijdens een besloten inclusiediner?"

De fracties bevroeden dat 'vertegenwoordigers van gesubsidieerde instellingen' zich ongemakkelijk voelden om vrijuit hun mening te geven, 'over een onderwerp waar de wethouder zich nogal nadrukkelijk op profileert'. "Het verhaal is per slot van rekening niet voor niets bij ons terechtgekomen", aldus de twee.