Wat is de impact van cryptocurrency op de wereldeconomie?
- Partnerbijdrage
- 22-07-2024
- Nieuws

SCHIEDAM - Cryptocurrency kan voor veel mensen in Nederland een ver-van-hun-bed-show lijken. Ze gebruiken het niet, ze investeren er niet in, en ze weten in feite niet goed wat het is.
Maar dat neemt niets weg van het feit dat cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum sinds hun introductie een aanzienlijke impact hebben gehad op de wereldeconomie, met verregaande gevolgen voor financiële systemen, de rol van banken, de toegang tot financiële diensten, investeringen, internationale handel, wetgeving en de manier waarop transacties worden uitgevoerd.
Zoals je kunt zien, een hele boterham! Of je er nu fan of tegenstander van bent, of gewoon neutraal blijft, het valt niet te ontkennen dat cryptocurrency zijn sporen reeds heeft nagelaten in deze vroege 21ste eeuw.
In dit artikel gaan we dieper in op enkele manieren waarop cryptocurrency de wereldeconomie beïnvloedt en dit in de nabije toekomst wellicht zal blijven doen.
Een van de meest revolutionaire aspecten van cryptocurrencies is hun gedecentraliseerde aard. Dit betekent concreet dat cryptomunten niet beheerd worden door een centrale autoriteit zoals een bank of overheid. Dit is wel het geval bij traditionele financiële systemen. Cryptocurrencies daarentegen opereren op een gedecentraliseerd netwerk van computers (via de blockchain), wat betekent dat geen enkele entiteit volledige controle heeft.
Dit heeft een aantal economische implicaties, zoals verhoogde financiële inclusie. Bijvoorbeeld in ontwikkelingslanden waar toegang tot traditionele bankdiensten beperkt is, bieden cryptocurrencies een alternatief. Mensen kunnen deelnemen aan de wereldeconomie door simpelweg toegang te hebben tot een smartphone en internet, zonder afhankelijk te zijn van lokale banken.
Ook in Nederland is dit een factor. Volgens Sander Overmars, crypto-expert van CryptoNews, bieden nieuwe cryptomunten iedereen, of het nu een gevestigde cryptotrader is of een oma die voor het eerst in de cryptomarkt stapt, de mogelijkheid om ongeziene winst te maken. Dit speelt natuurlijk een zeer grote rol in hun populariteit.
Dit alles leidt wel tot het feit dat overheden minder controle hebben over de geldstromen van hun burgers als deze gebruik maken van cryptocurrencies, wat kan leiden tot uitdagingen bij het implementeren van monetaire beleid.
Ook bij banken en traditionele financiële instellingen is deze vernieuwde druk van cryptomunten merkbaar. De opkomst van digitale valuta's heeft traditionele banken gedwongen hun strategieën te herzien en te innoveren. Transacties via banken zijn bijvoorbeeld erg traag en worden alleen verwerkt tijdens de week. De cryptomarkt daarentegen is 24/7 actief en transacties zijn vrijwel direct. Dit laatste heeft ook bijgedragen aan de populariteit van cryptocasino’s over de hele wereld.
Banken worden dus niet alleen gedwongen om hun diensten te optimaliseren, maar ook om concurrerend en innovatiever te worden. Sommige banken zijn zelfs begonnen met het integreren van blockchain-technologie in hun systemen om transacties efficiënter te maken.
Er ontstaan daarnaast zelfs nieuwe financiële diensten en producten gebaseerd op cryptocurrencies, zoals cryptoleningen, crypto-spaarrekeningen en gedecentraliseerde financiële platforms (DeFi). Dit draagt ook bij tot de eerder vermelde financiële inclusie.
Omdat mensen toegang krijgen tot beleggen in crypto via een eenvoudige manier, stappen meer mensen in de beleggingswereld. Crypto’s geven iedereen toegang tot nieuwe markten en kansen die voorheen onbereikbaar waren. Je kan je portfolio diverser maken met crypto en je kan er ook gigantische winst mee maken. Omdat cryptobeleggingen zo populair zijn, zien we tegenwoordig zelfs een combinatie van crypto en ETF’s (Exchange Traded Funds, een fonds waarin je kan beleggen).
Draagt de opkomst van crypto bij aan de wereldwijde economische stabiliteit? Dat is moeilijk om te beoordelen, want cryptocurrencies kunnen zowel positieve als negatieve effecten hebben.
Aan de ene kant bieden ze nieuwe mogelijkheden voor economische groei en financiële inclusie. In sommige opkomende markten kunnen cryptocurrencies economische stabiliteit bieden door te dienen als alternatief voor instabiele lokale valuta’s. Maar aan de andere kant kunnen ze ook nieuwe problemen introduceren. Denk bijvoorbeeld aan systemische risico’s wegens de hoge volatiliteit en speculatieve aard van crypto.
Al deze zaken leiden ertoe dat cryptocurrency doorheen de wereld een herziening van regelgevende kaders heeft veroorzaakt. Overheden en financiële toezichthouders worstelen met het vinden van een balans tussen het stimuleren van innovatie en bescherming van de burgers. De regelgeving varieert sterk van land tot land, wat natuurlijk ook aanzienlijke invloed heeft op de wereldeconomie.