Categorieën

Service

Wondertje

Wondertje
Nieuws

Wondertje

  • Redactie
  • 26-12-2023
  • Nieuws
Wondertje

Foto: Ted Konings


SCHIEDAM - Een blaadje, nat vastgeplakt op de vensterbank - of hoe heet dat ding, buiten onder een raam? Dat denk je, als je langsloopt. 

Maar dan kijk je nog eens, en meen je twee pootjes te zien, witte streepjes tussen het blaadje en het steen. En een oog, daar zit een oog! Hè, hoe kan dat nou?

Ja, ook aan de andere kant twee witte streepjes. Een tikje tegen 'het blaadje' levert niets op: het blijft staan waar het staat. Camera erbij...

Achter de computer blijkt dat het inderdaad bestaat: een diertje dat er zo uitziet. Het blijkt een vlinder die met zijn vleugels 'open' er mooi en kleurrijk uitziet, maar met zijn vleugels tegen elkaar inderdaad net op een blad lijkt. Met vier witte pootjes en een 'oog'. Het gaat om de gehakkelde aurelia, een vlinder inderdaad. 

Die naar verluidt steeds vaker voorkomt in Nederland, nu het ook hier gemiddeld warmer wordt en ons land zo'n beetje de noordelijkste grens vormt waar deze vlinder zich waagt. Het is echter geen oog, maar gewoon een tekening op de vleugel, die het diertje ook wel de naam C-vlinder oplevert.

Een zorg is er wel: volgens de site Waarnemingen.nl vliegt de gehakkelde aurelia tussen maart en september. In de winter wordt hij amper waargenomen, maar dat is natuurlijk ook omdat hij in zijn 'winterslaap' zo moeilijk te zien is. Alleen, bij ons op de Schiedamse vensterbank, daar valt hij toch wel erg op, nou ja...

Een uurtje later is Arie de gehakkelde aurelia verdwenen.