Categorieën

Service

Zeventien procent erbij voor havenwerkers

Zeventien procent erbij voor havenwerkers
Nieuws

Zeventien procent erbij voor havenwerkers

  • Redactie
  • 30-12-2022
  • Nieuws
Zeventien procent erbij voor havenwerkers

SCHIEDAM - Opmerkelijk nieuws uit de Rotterdamse haven, waar veel Schiedammers werken: havenwerkers krijgen er bijna zeventien procent loon bij. 

De vakbonden kwamen voor de ruim vijfhonderd medewerkers van containerterminal Delta II van ECT Hutchison Ports (het voormalige APMTR) een dergelijke loonsverhoging in 2023 overeen. FNV-onderhandelaar Asmae Hajjari noemde de gesprekken met Hutchison 'stevig en moeizaam’. 

Zo bleek eens te meer dat de sterke positie van de vakbonden in de haven voor de werknemers loont. In de cao’s die in Nederland in november werden afgesproken is gemiddeld een loonstijging van 6,4 procent opgenomen. Dat is volgens werkgeversvereniging AWVN al een record.

Het succes van de bonden bij ECT Hutchison is te verklaren door een afspraak die de tand des tijds in de haven heeft doorstaan: dat is de automatische prijscompensatie. Met een inflatie die uit de bocht giert, betekent dit dus een navenante loonsverhoging.

Niek Stam, al sinds mensenheugenis voorman van de FNV in de haven, legt uit dat de automatische prijscompensatie in de jaren 70 gemeengoed was, maar dat deze in tijden van zeer beperkte inflatie in veel sectoren werd ingewisseld voor loonsverhoging. “In de haven hebben we er altijd voor gestreden om het te houden. Veel personeel is lid van een vakbond en indien nodig leggen we het werk neer.”

FNV Havens is volgens Hajjari betrokken bij circa zestig cao's, waarvoor volgens haar allemaal een automatische prijscompensatie geldt. Veel bedrijven willen er nu vanaf, de FNV houdt vast de waardevaste lonen.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de arbeidsinkomenquote — het deel van het in Nederland verdiende geld dat naar werknemers en zelfstandigen gaat — in 2021 is gedaald van 77 procent naar 74,9 procent. Dit betekent dat er meer geld naar de bedrijven zelf is gegaan.