Categorieën

Service

Zuid-Holland: geen fiat voor veel dure huizen

Zuid-Holland: geen fiat voor veel dure huizen
Wonen

Zuid-Holland: geen fiat voor veel dure huizen

  • Redactie
  • 19-01-2024
  • Wonen
Zuid-Holland: geen fiat voor veel dure huizen

Voor De Maurits zouden de ontwikkelaars van gedeputeerde Anne Koning de handen niet op elkaar gekregen hebben


SCHIEDAM - Zuid-Holland gaat als eerste provincie toetsen of er bij nieuwbouwprojecten wel genoeg huizen komen die voor een grotere groep mensen te betalen zijn. Projecten met te veel ‘dure’ woningen krijgen geen fiat van de provincie. 

Betaalbaar is volgens gedeputeerde Anne Koning, die in de provincie gaat over wonen, een huis tot ongeveer 355.000 euro. Duurdere woningen bouwen heeft volgens haar geen zin. “We moeten zorgen dat er vooral betaalbare woningen komen en niet zozeer die villa’s van zeven ton.” Die zijn maar voor een kleine groep mensen betaalbaar. 

Bovendien: als er een groot duur huis wordt gebouwd, wordt er geen goedkoper huis gebouwd. Want aan plaats en aan bouwcapaciteit is zeker in Zuid-Holland gebrek.

Daarom wil Koning bij nieuwbouwprojecten minimaal tweederde van de woningen in de categorie 'betaalbaar' bouwen. Van die woningen moet de helft voor de sociale huur zijn. "Jarenlang heeft de overheid minder gestuurd op welke woningen worden gebouwd, maar alleen gekeken naar hoeveel. Dus we moeten nu echt werk maken van het toevoegen van betaalbare woningen." In sommige gemeenten gaat dat volgens Koning momenteel beter dan in andere gemeenten.

Ze is niet bang dat projectontwikkelaars niets meer kunnen verdienen aan nieuwbouwprojecten, en wijst erop dat er ook subsidies beschikbaar zijn, en andere hulp van de overheid. "Misschien moet er met een klein beetje minder winst ook genoegen genomen worden."

Zuid-Holland heeft met de Rijksoverheid afgesproken dat er in 2030 ruim 235.000 nieuwe huizen gebouwd moeten zijn in de provincie. Het college wil dat vooral binnenstedelijk en aan de randen van steden en dorpen doen, en niet op landbouw- en natuurgrond.

Zie over De Maurits, hier.