'Allemaal goeie mensen' in De Maurits
- Redactie
- 13-01-2024
- Wonen
SCHIEDAM - Na een bouwperiode van dik twee jaar is ‘de Maurits’ opgeleverd. Op de Juliana van Stolbergstraat hoek Noletstraat is Schiedam 27 appartementen rijker.
Het complex is gekomen op de plek van het oude zusterhuis van het Nolet Ziekenhuis. Enige tijd was het ook het onderkomen van de ziekenomroep en enkele ondersteunende diensten van het gefuseerde ziekenhuis.
Nu staat er een complex met appartementen voor 55-plussers. Grote woningen, van gemiddeld 110 vierkante meter, de meeste met twee slaapkamers. Veel van de woningen verschillen van elkaar. Ze gingen na juli 2021 van de hand voor bedragen tussen de 440.000 en 650.000 euro.
Dat was ooit anders gepland. Aan de verkoop en het bouwproces ging jarenlange plannenmakerij vooraf. Al in september 2017 werd de omgevingsvergunning voor nieuwbouw op de plek van het jarenlang leegstaande complex bij de gemeente aangevraagd. Ontwikkelaar Vestum was van zins de appartementen te huur aan te bieden. Gaande het ontwikkelproces koos het Maastrichtse bedrijf voor verkoop.
Dat had ook consequenties voor het bouwbedrijf dat ondertussen voor het realiseren van het project was aangetrokken. Dat was Visser en Bunschoten uit Huizen. Directeur/eigenaar Jan Visser vertelt dat in plaats van werken met één contractpartij, hij nu met in principe 28 klanten aan het werk moest; 27 particuliere eigenaars en ontwikkelaar Vestum.
Dat betekende voor Visser een flinke verandering in het werk. “Waar je bij één opdrachtgever die doorverhuurt te maken hebt met bijvoorbeeld een standaard inrichting, werkt dat met particuliere kopers anders.” Zij hadden immers allemaal zo hun wensen, moesten besluiten over hun keuken en badkamer, er kwam meer- en minderwerk aan te pas, bijvoorbeeld omdat men koos voor een andere indeling van het appartement. “Facturen, meer- en minderwerk, termijnen die je in rekening moet brengen”, het was flink wat extra werk. “We hebben er een heel boekje voor gemaakt.” Met alle opties: behangklaar, sausklaar, met spuitwerk, met andere tegels; de nieuwe bewoners hadden het voor het kiezen.
Aan de andere kant ‘verleukte’ dat het werk wel, aldus Visser. Particuliere eigenaren die in een complex gaan wonen zijn allicht veel meer betrokken met de bouw, en dat was voor de bouwer eerder prettig dan tijdrovend of inspannend. Visser leerde zo ook zijn pappenheimers kennen - hij werkte als bedrijf uit het Gooi nog niet eerder in Schiedam of omgeving - en hij zegt nu de aard van de mensen in de regio te waarderen. “Het waren allemaal goeie mensen.” Heeft misschien ook iets te maken met de leeftijd van de bewoners; jonge mensen zijn in zijn ogen veeleisender. “Ze willen soms meer dan mogelijk is; ouderen mensen begrijpen beter hoe het werkt in het leven.” Visser schat dat 95 procent van de bewoners die de afgelopen weken hun intrek namen in De Maurits, uit Schiedam en directe omstreken komt.
Visser raakte betrokken bij de bouw van het complex via een renovatieopdracht voor Monuta, in Maastricht. Dit gebeurde nadat een andere bouwer voor De Maurtis afhaakte. Visser en Bunschoten kreeg het werk toegewezen zonder aanbestedingstraject. Sterker: Jan Visser kon direct plaatsnemen in het bouwteam. Daarin kwam hij opnieuw architect Klunder uit Rotterdam tegen. “Daar hadden we wel eerder projecten mee gedaan.”
De klus duurde uiteindelijk langer dan gepland, zo’n twintig weken. Dat had volgens Visser te maken met de extra afstemming die nodig was over de parkeergarage. Onder het oude complex was al een grote kelderruimte aanwezig en die zorgde voor onvoorziene bouwtechnische complicaties. “Uiteindelijk hebben we er voor gekozen de kelder vol te gooien met het puin van de sloop van het complex. Daar konden we dan met onze machines overheen rijden en de benodigde damwanden voor de nieuwbouw plaatsen”, aldus Visser. Dat maakte de klus duurder en zorgde ‘dus’ voor het extra oponthoud. Het puin is uiteraard nadien weer verwijderd, zodat er nu onder het complex plaats is voor een parkeergarage - ‘veel groter dan de kelder’ - voor 38 auto’s.
Visser en Bunschoten diende de begroting voor de opdracht van Vestum in, in december 2020. In mei het jaar erop kreeg het de opdracht definitief binnen. Daarop volgde vanaf juli de sloop en na het oponthoud rond de kelder ging de verdere bouw voorspoedig. Die begon in oktober 2021. In oktober afgelopen jaar zijn de eerste woningen opgeleverd, er is dus zo’n twee jaar gebouwd. Door Visser en Bunschoten en een flink aantal onderaannemers. Nu resten er nog wat kleinere werkzaamheden. Van een project waar Visser al met al ‘goeie herinneringen aan heeft’.