Categorieën

Service

Geen zwerfkatten meer en dus…

Geen zwerfkatten meer en dus…
Nieuws

Geen zwerfkatten meer en dus…

  • Han van der Horst
  • 16-06-2024
  • Nieuws
Geen zwerfkatten meer en dus…

Foto: Wikimedia Commons


COLUMN - Er valt mij de laatste tijd iets op. Er zijn zo weinig zwerfkatten op straat. Je zou de indruk krijgen dat de actie om deze beestjes op te halen en te steriliseren succes heeft geboekt.

Een aantal jaren geleden was dat wel anders. Op haar oude dag trok mijn moeder zich het lot van de zwerfkatten aan. Thuis vertroetelde zij een Siamees en een Heilige Birmaan met een indrukwekkende vacht en juist daardoor werd haar moederhart getroffen door wat zij op straat zag. Zij begon de zwerfkatten te voeren, niet met de deftige spijzen die zij haar eigen troeteldieren voorzette maar met het goedkoopste voer dat zij in de goedkoopste supermarkt kon vinden. Ze sloeg wel véél in. Elke middag verdeelde zij voer over een vijftal schoteltjes en liet die in een platte mand vanaf het balkon naar de grond zakken. Al gauw verzamelden zich elke dag tien tot vijftien zwerfkatten die slaags raakten om de buit terwijl mijn moeder van boven met kreten en armgebaren op eerlijk delen aandrong. Tevergeefs. 

Zulke katten zie je niet veel meer – in ieder geval niet in Nieuwland. Misschien heeft dat er wel toe bijgedragen dat de wijk tegenwoordig zo´n rattenparadijs is. Je ziet er op je wandelingen altijd wel eentje wegschieten. Als dat klopt was het misschien niet zo handig de zwerfkatten van de straat te halen. Wie ruimte maakt voor andere dieren, moet niet verbaasd staan als die ook wordt ingevuld. 

Vogels zijn er trouwens ook niet veel meer behalve kouwen, een enkele reiger en Nijl- dan wel Canadese ganzen. Laatstgenoemde dieren hebben zich echt in Schiedam gevestigd. Bij mij in de straat staan ze soms luid gakkend met hun kleintjes op de stoep tot een auto stopt en ze plechtig de Van Haarenlaan oversteken op weg naar de vijver. 

Het wachten is nu op de muggenplagen want de natuurlijke vijanden van deze akelige insecten zijn ook al zo ongeveer uitgeroeid. Zouden die beesten ook ratten steken?