Stichting De Schiedamse MolensStichting De Schiedamse Molens

Al meer dan veertig jaar beheren en exploiteren wij het lokale molenerfgoed. Rond de binnenstad zijn dat de zes Schiedamse reuzen; de brandersmolens die allemaal in de 18e en 19e eeuw zijn gebouwd. Zij maalden voor de jeneverindustrie en zijn de hoogste historische windmolens van de wereld. Aan de Poldervaart ligt de Babbersmolen uit 1710, ook een bijzondere molen want de oudste stenen poldermolen van Nederland. Stichting De Schiedamse Molens bewaakt de monumentale waarde van deze molens voor het nageslacht. Dat betekent dat alle molens in goede staat moeten verkeren en maalvaardig zijn. Dat wil zeggen dat niet alleen de buitenkant maar ook de historische inrichting binnenin de molens intakt blijft en gebruikt kan worden. Daarnaast zetten wij ons actief in om de molens een rol te geven in de moderne samenleving. Zo kunnen inwoners, bedrijven en bezoekers van onze mooie stad er op allerlei manieren van genieten. Bekijk hieronder wat we per molen bieden.

Een voorstelrondje
Museummolen De Walvisch
In deze molen is onze molenwinkel gehuisvest met een groot assortiment aan bakproducten voor alle thuisbakkers. Hebben ze niet wat je zoekt? Vraag er dan naar bij de kassa, grote kans dat ze iets voor je kunnen regelen. De Walvisch huisvest ook een museumgedeelte dat wordt geëxploiteerd door Nationaal Jenevermuseum Schiedam. Bezoekers maken kennis met de werking van een korenmolen en hoe er gemalen werd voor de honderden jeneverstokerijen in de stad.
Openingstijden molenwinkel De Walvisch: wo. t/m za. 11-17 uur
Openingstijden museummolen: zie www.jenevermuseum.nl
Adres: Molen De Walvisch
Westvest 229
3111 BT Schiedam
T: 010 - 246 95 06
E: molenwinkel@deschiedamsemolens.nl

Molen De Drie Koornbloemen
Gebouwd in 1770 als mout- of brandersmolen is dit de oudste originele stadsmolen van Schiedam. Later is er onder andere veevoer in gemalen en rijst gepeld. Hier zijn nog allemaal sporen van terug te vinden in het authentieke interieur. De begane grond wordt gebruikt als afhaalpunt voor online voedingswinkel Rechtstreex.

Molen De Vrijheid
Alle Schiedamse molens kunnen malen, maar hier gebeurt het ook echt, bijna elke werkdag van de week. Wij zijn trots dat Schiedam een actieve rol speelt in het behoud van het ambacht van korenmolenaar. De producten van ons ambachtelijk maalbedrijf worden verkocht aan een grote en veelzijdige klantenkring, in Schiedam en ver daarbuiten, van restaurant tot kinderdagverblijf, en natuurlijk aan molenwinkel De Walvisch. Er kan worden geleverd in grootverpakking en aan huis met onze eigen vrachtwagen.
T: 010 - 426 00 44
E: maalbedrijf@deschiedamsemolens.nl

Molen De Noord
De onderste zolders van deze molen worden verhuurd aan restaurant Noordmolen, een begrip in Schiedam en daarbuiten.

Molen De Palmboom
Dit was de eerste museummolen van Schiedam totdat De Walvisch die functie heeft overgenomen. Tegenwoordig huisvest de molen meerdere bedrijven en zijn er ruimtes te huur voor vergaderingen en andere bijeenkomsten.

Molen De Kameel
Deze molen is in 2010 herbouwd en is bijzonder door zijn molengrot; via een toegang aan het water konden kleine schepen tot in de molen varen om te laden en lossen. Nu vormt het de werkplek van verschillende bedrijven, waaronder het kantoor van onze stichting.

De Babbersmolen
Wie het erf opstapt bij deze bijzondere poldermolen maakt een reis terug in de tijd. Er is een historische molenaarswoning, een levend erf en een minipolder met pompen, scheprad en sluizen. Een team van vrijwilligers maakt het mogelijk dat de molen van april t/m oktober elke zaterdag is te bezoeken. Ook worden er lessen verzorgd voor het basisonderwijs. Het sfeervolle zomerhuis naast de molen is te huur voor workshops, vergaderingen e.d.

Geïnteresseerd om iets met de Schiedamse molens te doen? Of dat nu een vergadering is of een heel evenement? Neem contact op met ons kantoor.

Stichting De Schiedamse Molens
Doeleplein 6
3111 PA Schiedam
T: 010 - 4261291
E: info@deschiedamsemolens.nl

Volg ons op Facebook: www.facebook.com/deschiedamsemolens.Contactgegevens

Doeleplein 6

3111 PA Schiedam

info@deschiedamsemolens.nl

010 - 4261291

https://www.deschiedamsemolens.nl

Openingstijden

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

Zaterdag

Zondag

gesloten

gesloten

Molenwinkel: 10.00 - 17.00 uur

Molenwinkel: 10.00 - 17.00 uur

Molenwinkel: 10.00 - 17.00 uur

Molenwinkel: 10.00 - 17.00 uur

geslotenLocatie