Ook winkelen in Rotterdam loopt terug

28-09-2019 Winkelen Redactie


ROTTERDAM – Het aantal bezoekers van de Rotterdamse Lijnbaan loopt terug. Tot die toch wel verrassende conclusie komt het bureau RMC. Volgens onderzoekers van dat bedrijf bedraagt de daling acht procent, als het bezoek van dit jaar vergelijkt met vorig jaar.

Bekend is dat de drukte in de Nederlandse winkelstraten in zijn algemeenheid terugloopt, dat hoef je niemand in Schiedam meer te vertellen. Al sinds het jaar 2007 lopen de bezoekcijfers in winkelstraten terug, met vijftien procent, aldus RMC. “Een enorm aantal mensen minder op de keper beschouwd. Ondernemers zagen wel dat shoppers in winkelstraten koopgeneigder werden en de meeste winkeliers zagen de bonbedragen stijgen.”

Maar tot dusver onttrokken de grote steden zich aan die ontwikkeling; zij trokken juist kopers op zoek naar zaken die in kleinere plaatsen niet meer (met veel keus) te krijgen zijn. “De consument leek de laatste jaren bij zijn dagje uit om te winkelen steeds vaker voor de grote stad te kiezen dan zijn eigen stad. Had je een winkel in Amersfoort, Spijkenisse of Heerlen, dan had je meer last van teruglopende aantallen passanten dan in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. De drukte, of zeg maar ongewenste overdrukte in Amsterdam was zelfs reden voor het college om zoveel mogelijk mensen de stad uit te navigeren naar Haarlem, Zaanstad of Alkmaar. Een ongelooflijk besluit als je weet dat iedere stad moet knokken voor zijn potentieel aan kopers in het tijdperk van online winkelen”, zo stellen de onderzoekers. Schiedam weet er van. 

RMC vergeleek door middel van druktesensoren de hoofdwinkelstraten van Amsterdam (Kalverstraat), Rotterdam (Lijnbaan), Den Haag (Spuistraat) en Utrecht (Steenweg), dagelijks. “We hebben de trend van deze winkelstraten onderzocht in de afgelopen negentien maanden en deze vergeleken met de gemiddelde drukte in 2018 in diezelfde straat. En tot onze grote verrassing zagen we cijfers die we niet hadden verwacht. De bezoekersaantallen in drie van de vier grote steden lopen met gemiddeld 7,1% terug. Deze afname is zelfs twee keer groter dan het landelijke gemiddelde tot met eind augustus dit jaar (-3,4%). De afname van de bezoekersaantallen wordt onderschreven door de winkeliers. De verschillen tussen de steden is ook verrassend. Den Haag doet het een stuk beter dan de andere drie grote steden.
• Amsterdam: -10,6%
• Den Haag:+0,2%
• Utrecht: -10,4%
• Rotterdam: -7,6%

 Gerelateerd